在加拿大,打工仔買咖啡、買三文治是On9, 自己整平10倍

201 回覆
121 Like 59 Dislike
真,係一種有工返嘅標籤,失業人士係唔會踢拖買杯starfuck攞返屋企
所以世界上好多蠢人
5分鐘搞掂啦,連登仔冇煮飯先覺得複雜
乜撚野情緒價值
喺街買除咗方便 仲有佢係即時整畀你
自己屋企朝早整 擺到中午啲菜出水 或者落定三文治醬就容易整到麵包淋曬
例如一個BLT三文治 有生菜有番茄有mayo 就唔係太適宜一早整定
變咗個可行組合又少啲變化
係香港就話出去食好貴
去到外國就話屋企煮好平
笑撚死 咁講實畀人屈毛
仲有加拿大一般超市買到嘅cold cuts, 芝士同麵包 種類/選擇遠比香港超市多
所以冇咁易食到悶
笑死應棍到
但係真係好撚難飲
Tim Hortons世一
嗰有錢佬根本冇諗過年輕人儲唔到錢同買唔買咖啡完全冇關係

首先最common買杯咖啡Tim仔個幾人錢,costco買k cup最平都要4-5毫子一杯,其實差唔多

三文治仲好笑邊撚度有三文治15美金咁貴
Subway Mr sub買條footlong十幾吋加埋稅先12蚊13蚊加紙,普通三文治兩三蚊已經有一份

條友根本離地到仆街完全唔識現實,佢話三文治一蚊美金整到一份仲好笑

呢邊買個西生菜平嘅都已經三蚊加紙,計埋蕃茄麵包火腿一份三文治本身都要幾蚊成本講緊自己整其實同出去買完全冇分別

佢從來冇提過呢十年加拿大最大嘅問題

1)過多難民
2)收太多印度人Punjabi
3)物價失控性通脹,再亂咁加最低工資無限惡性循環

淨係呢三點先係成個經濟收皮同後生仔永遠買唔到樓冇未來嘅主因

佢冇諗過大撚把人自己準備午餐,每餐自己煮超市買flyer最平嘅但係交撚完個租基本上每個月500蚊加紙都落唔到袋儲錢,所以每個月死慳死底其實都係冇撚用

雞蛋以前唔使特價兩個幾一打去到而家特價先四個幾一打,牛奶牛油意粉蔬菜呢啲必需品全部有家冇減

仲要畀人踢爆埋lablaw聯手抬價但係冇後果不了了之,畀人傳召上國會問責問責有曬證據都完全冇後果

咁多種種問題唔撚講然後最尾就話後生仔因為唔自己整咖啡自己整三文治所以儲唔到錢會唔會有啲太過份
其實呢個有錢佬乜水黎?

靠咩起家?
消費有平有貴 最緊要方便 自己開心
如果乜嘢都自己整 諗下有幾多人攞minimum pay會失業
咪就係令自己買餸自己煮都唔係平消費囉
加拿大買咖啡邊使usd5.5呀,tim仔cad3-4都買到啦
一條食兩個禮拜
最普通咖啡過半有找喇
未聽過,可能我孤陋寡聞

但係佢肯定係食米唔知買貴
算啦 都淨係攞嚟提神啫
double double好飲, 飲到糖尿
點解呢度咁多獨醒撚?
做夠一年野拎埋pr先獎勵自己去添飲一次啡
以前物資唔多,乜國家都有人有唔同方法保存食物
北美就係罐頭同肉乾
廣東醃肉醃菜 - 鹹魚臘腸鹹酸菜
北方、韓國就好多泡菜

咁都要diss大家習慣唔同姐
所以寧願坐低食餐飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞