在加拿大,打工仔買咖啡、買三文治是On9, 自己整平10倍

201 回覆
121 Like 59 Dislike
我邊到話過你係移加撚呀弱智

文盲嚟講你算叻,識上連燈
師兄係咪隊撚咗草?
咖啡同三文治自己整都得嘅,但係整一人份量嘅焗豬扒飯、乾炒牛河,整完仲要洗鑊洗碗,不如落街食好過。
可以喺毫無根據情況下指控我隊咗草,你一定係弱智。

幫你cap埋圖

你拎住張相,問下身邊識字嘅朋友

睇下有冇人覺得我有邊一句係認同緊你係移加撚?
你鐘意啦,我覺得你好撚High呀依家
一打Donut會唔會糖尿?
咁你答佢一句咪得囉,你係留港撚定係移加撚?
洗撚
0.99都慳番
直接超市零元購
要睇生產同時間成本

你沖咖啡加整件三文治同車件西裝係兩樣難度一個天一個地
到處都去下,然後淨係識買三文治食。唔係留港撚,又唔係移加撚。流浪撚。
可能你舉啲例唔好
所以好多人負皮你
但我覺得你講得無錯
香港人有幾多個會自己煮早餐食?
富豪叫其他人慳返啲小錢班人又真係信
有無諗下超市買嘢啲錢邊個賺緊
當然我唔反對自煮慳錢
不過慳呢筆錢的確都係要成本且收益唔大
正是我想講,而且其實去超市買真係唔會平好多。每樣嘢如果買少量其實都係貴。除非去Costco一次買大量。
可以接受到連續幾日食同幾樣嘢
啲嘢放到唔多新鮮都接受到
或者屋企人多消耗量夠大日日清
先可以做到慳呢筆錢又減低各樣成本
假如一個人住又忙
相信洗筆小錢會帶來更大收益
其實真係無需求 外國啲咖啡店一早執晒啦
一係就開晒喺富人地段
所以我咪話鬼唔知屋企整會平啲咩。但有時你出嚟做嘢你會約下同事食飯掛?一齊食嘢除左填肚仲係一種social。總之你多多少少都會有原因喺出面買嘢食。市場有demand就有supply。人地出去食個包佢唔使串柒柒話人idiot囉。
再有錢同再窮嘅人都會出街食嘢,條友講到佢好似發達係靠喺屋企整三文治咁
連十分鐘都唔想郁
blm 順手攞多幾個去賣仲爽
有病
加拿大人連飯都唔識煮, 要買用膠袋裝住既快熟飯, 放入滾水度加熱
而且加拿大萬物都可以罐頭, 急凍
雞蛋, 水果, 蔬菜, 乜鳩都有
老實講, 三文治咖啡, hea起上黎, 十分鐘都唔需要, 5分鐘就搞得掂
但前提係你屋企裡面要有麵包, 菜, 肉, 蛋
以加拿大既家庭情況, 一般都係每次出去就買好幾日, 甚至1-2星期既食物量
所以買既, 多都都係罐頭, 急凍食品
要整某D食物, 對佢地黎講, 真係幾難
而家大陸最驚啲人唔使錢,佢條傻鳩教啲人唔好使呢啲錢
超同意
返工就好少好少去買咖啡,但放假旅行會去Cafeteria 坐低飲下嘢輕鬆下嘅。
証明你無係加拿大超市買過野
聽人話costco大份就成個加拿大超市都大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞