在加拿大,打工仔買咖啡、買三文治是On9, 自己整平10倍

201 回覆
121 Like 59 Dislike
經濟咁差仲唔鼓勵人消費
Exactly 最慘係佢凍 食落衰過自己煮
放break去買咖啡 重點從來唔係杯咖啡
咁你係咪日日帶同一款三文治先?如果係我吹你唔脹。
我識嘅人入邊只會喺個lunch唔夠食嘅情況下先會買三文治,或者唔夠時間整lunch先會買。個個都知出邊啲嘢貴,條友講到喺出邊買三文治係習慣咁樣。
加拿大有剩係兩塊麵包賣? 我要早一晚買定. 如果個packing係六塊, 即係第三日已經係食緊4,5日之前嘅麵包. 整完之後洗豌洗碟唔係時間?

咖啡係公司沖就慳到, 但係pods唔環保.
如果你係加拿大返工嘅話,你會知道班on9 鬼真係習慣朝早買杯啡,下午又買杯啡,就算係Alberta 幫襯Tim Hortons 都$5 杯啦,計下條數就知開支有幾重
典型教材級滑坡論述
出邊買嗰啲三文治唔會係芝士火腿治啦。多數都係Fancy嗰隻,燒雞治,芝士牛扒治,肉丸治……你試吓喺屋企用10分鐘整俾我睇吓。然後你計返條數睇吓係咪10分之一價錢
你好kam我唔知點回你
加拿大就係多有錢人
樓下間cafe 賣7.25cad 杯latte , 一樣好多人幫襯
你覺得加拿大係美食天堂?
咁要帶動成個國家經濟就要有消費
買食材都要時間

去鋪頭買
日日唔同款三文治都可以order
重點係女
議事論事都叫kam?我一定要認同你觀點??咁獨裁咪撚開po討論啦
呢個世界需要有一班人比溢價去買野先可以運作,使大左未永遠要工作,唔可以有自己既Business。
你明唔明朝早飲住杯啡去返工有幾爽
出街食最好要啲唔太易整既野
咁先比較抵 俾少啲premium

芝腿治係純加工食品 唔洗煮 花既時間同工具唔多 所以overpriced

咖啡有濃縮液/粉 加水就搞掂
加拿大人咁得閒玩埋晒啲左膠大愛嘢
邊有可能有窮人
精英
我唔係開post樓主,亦唔需要你認同,只係覺得你好奇怪而已,我都相信覺得你奇怪同kam嘅唔止我一個
Ham真係可以擺好耐
用 microwave 整返熱
講野好香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞