在加拿大,打工仔買咖啡、買三文治是On9, 自己整平10倍

199 回覆
121 Like 59 Dislike
奧利里最近表示,花5.5美元買咖啡了,花15美元買一個三明治,你是個idiot嗎?

奧利里又說,在家做一個三明治只需0. 99美元,每天把它累計起來,就是一大筆錢。

加拿大講咩美元
乜都用𢦓本計,咁個個city都係咁
人地發財立品

袋錢落你袋
food bank
0元
On9 照佢咁講,佢套西裝自己車,食肉上山打獵,食菜自己種……佢條數入面,時間不是成本。
若果你時間成本高
咁你買咖啡/三文治係好合理
但大部分人唔係

你舉嘅例子需要較高嘅技術同時間
比錢買係比較有效益

但咖啡同三文治唔係
基本上你早十分鐘起身已經自己處理到
但係加拿大飲咖啡好平吓
$3-4蚊就有一柸咖啡+Donut
有冇諗過歡樂無價
Mr. Wonderful 有講得閒要買件靚衫,因為靚衫好襟著。

應該乜都自己整
自己種咖啡豆, 養牛揸奶
自己種大麥 磨麵粉 整麵包
先唔講你袋麵包同啲火腿要去超市買,嗰啲都係時間。喺加拿大超市買嘢嘅份量係勁大,除非你打算日日食同一款三文治同咖啡,否則你啲嘢放到發毛都未食完。浪費咗嘅食物又係咪成本?
普通iced coffee平過水

你講乜鳩
咖啡嘅話加拿大咪又係賣香港size UCC/雀巢
麵包Superstore 一條長法包$1.25 CAD
另外加拿大/美國人慣咗一段時間先去grocery
一次過買一兩個禮拜嘢
係Costco大啲姐,Walmart果啲咪一般份量
加拿大個雪櫃大啲又可以擺多啲
其實一個家庭餐餐屋企食啲野都去得好快
咁你同一款三文治你一個禮拜會食幾多次呀?仲有就係加拿大人基本上個個都帶飯,好少會日日買三文治。咖啡可能會買,但如果自己有都喺屋企沖然後帶保溫杯。所以佢咁講係多9餘
要不是xx交智商稅,早就完蛋了。
你啱
你最有道理
香港都係出去食碟油菜幾十蚊, 自己去街市買幾蚊斤
都有道理嘅,如果一個人住,食量又不大嘅話,一條法包可以食幾餐
但呢啲包唔襟擺,好快又發霉,連續幾餐食又會悶
我放咗雪櫃就不嬲唔理
的確一條食到一個禮拜
先一蚊多少少 太抵

去Costco買牛肉/火雞肉/豬肉打爆雪櫃
日日換唔同肉 慢慢食又唔覺悶
其實係
要用返薪金比來計
啱呀
加拿大地大物博
政府都鼓勵市民掛啲車匙出門口
方便大家share用
on9先買車
佢喺美國撈
麵包放冰格,呢到嘅人教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞