在加拿大,打工仔買咖啡、買三文治是On9, 自己整平10倍

201 回覆
121 Like 59 Dislike
有幾奇怪?喺街買得三文治係為咗解決「當下需要」。每日嘅生活入邊有好多Spontaneous嘅行為係不可預計,可能我有食早餐呢,但係我唔夠飽要食個三文治得唔得?又或者我漏咗個lunch喺屋企然後我去買個三文治又得唔得?定係你會日日特登整多一份三文治喺袋以備不時之需?鬼唔知喺出邊買三文治貴?喺屋企整一定平過喺出邊買呢啲係咪廢話?嗰班我都醒喺度計塊包幾錢,火腿幾錢,咁我又問吓你買咗個「方便」又值幾多錢呀?呢條所謂億萬富翁喺度講呢啲?仲話人係咪Idiot?我反而覺得認同佢嗰啲人奇怪啲囉。
佢可能覺得窮人就唔配享受方便,窮人就容錯率低啲,窮人啲時間就無咁值錢。從各種商品嘅訂價黎睇,呢個係事實。

你唔認同佢講嘅方法其實對佢黎講無所謂,佢都係講風涼話啫,反正窮嘅又唔係佢。

但從結果上睇,我地就係唔夠個億萬富翁有錢,佢就係高級過我地,如果你有錢過佢嘅話,就可以屌柒佢。
「容錯率」
你啱,我地呢啲窮L就係注定買份三文治都係錯。三文治對有錢佬黎講只係比狗食嘅垃圾。
0元購仲平
唔係錯,係你買左份三文治既機會成本高
鬼叫你窮
根本就係
外國入超市拎野要俾錢?
Can't agree more, 仲有冇錢學人移民/住係加拿大享受人生,真心唔明佢地點會有呢個想法
去德州仲會送多粒子彈俾你
未又係ham cheese egg bacon夾埋toast
入sandwich bag一個for早餐 一個for lunch
日日一樣有咩問題
咁可以點吖?已經係最簡單嘅一餐,窮人肚餓係咪去食屎?
唔係香港自己整個地方都未必有,出去食仲平
你戇鳩就靜啦
懶到鑊都唔想起就買定一堆TV dinner,雪糕,牛奶打爆個雪櫃
出街就帶定energy bar旁身
買早係係講緊個情緒價值,係街揸住杯starfuck一路急步行果種女強人既優越感,返到個個位打開電腦一路食早餐一路覆email果種好似好忙好充實好既感覺, 俾到一個庸碌既打工仔一種好似自己拼搏緊感覺,果一百幾十蚊真係返晒黎
TV dinner 不了
個事實係慳到個筆錢唔會令你人生有咩改變
不如買早買享受
所以話劉生真喺有先見之明,去少d 日本旅行儲得仲多
咁撚嘴刁就學煮餸啦
問朋友幫手買張入場證去costco買凍肉買燒雞,臨走再買個pizza
飽撚足你成個星期都得
喺北美住唔行超級市場,你撚有嘢做咩
屌你啦,買三文治唔代表我唔煮
你人在加拿大嘅話就直接承認咗你係移加撚啦

使喺到揖揖揚揚顧左右而言他

話咩畀人指控係留港撚

最後重要惱羞成怒人身攻擊
頭先又話我留港撚,依家又話我移加撚,究竟係邊樣呀你?果然係弱智。
我之前住過homestay
個鬼佬一家4口真係可以
日日都三文治
你太睇少佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞