「做假數大國」 連登仔神台 日本JR 數據做假越10年!!今天暫時停駛約7000節貨物車廂

207 回覆
52 Like 140 Dislike
你明白就好
人地個社長無事? 想問乜嘢為之有事? 切腹定坐終身? 依單嘢出事原因唔講咁講乜? 唔通飛機因為bird attack出事CEO又要坐監呀

禮頓少咗job? 唔ban佢咪算執到囉, 咁大單嘢都只係罰四萬蚊, 一個人都冇俾人告, 咁樣make sense咩?
同某國嘅分別:某圃做假 被人篤爆 都唔會認
日本:被人篤爆 會認
咁屌中國既係咪又唔好留港?
唔好飲東江水
10年開始多強國移民
認左就可以繼續瘋狂做假

日本人就係有特權 大撚晒
比人篤爆都冇計啦咁
認咗唔改繼續做
有撚用咩
係連登講日本壞話係唔得架
會即刻被5毛同PR
最好就我唔清楚我唔知道
因為一定一大堆臭蟲論走出嚟
閱讀理解零分?

人哋宜家補救緊wor
JR都咁
點解咁多人負皮,香港真係唔會咁樣死人。00年東京都有單類似咁樣死幾個
日本壞話咪爭住偷偷負皮囉
真 職員可以跪頸
唔通意外
呢單明顯制度問題
唔識好心google下先
原因
根據航空與鐵道事故調查委員會,出事原因相當複雜。調查指稱,橫曲線半徑達300米的出事現場「是一個相當急的彎道」。不過,現場附近裝設的自動列車停止裝置(ATS-Sw)是日本仍使用中最舊的款式。加上彎道半徑304米的緣故,這個彎道並沒有護軌等防止出軌的安全措施。

事故列車的司機,在前一站伊丹站超過停止線約72公尺(過走),需要倒退回標準位置,導致誤點1分20秒。在JR西日本的政策下,司機誤點達一分鐘或以上,會遭處分,接受嚴苛的「日勤教育」;官方報告指出,司機為避免接受日勤教育,加上當日司機聽到車長經內線上報在前一站伊丹站超過停止線約8公尺(實際為72公尺)而需要倒車駛回停止線的失誤,「將車速推至極限以圖追回誤點的時間」(到達事發地點前,肇事電車以120km/h通過前一站塚口,並以116km/h抵達失事彎道),同時該失誤也「令司機分心,導致列車到失事彎道時延誤啟動煞車」,結果到彎道前(事發前4秒)才減速,即使使用了緊急制動,也已來不及將車速減至限制速度以下(70km/h),而造成嚴重的出軌事故。[2][3]

另外,報告指出,JR西日本對司機的管理(包括日勤教育在內)也是出事可能原因之一。[2]

這次意外與2000年3月8日發生的「營團地下鐵日比谷線事故」不同,後者是因列車在進站低速通過「之」字彎道時,因車輪相對重量不平衡而引至脫軌,以致於出軌撞上對向路線上運行中的列車。

wiki寫咗有硬件問題,人為問題亦都有制度問題,我就唔知比重邊方面多啲,始終都只係網上資料,我就唔會google兩嘢就扮晒專家話一定係某一個問題係主因咁on9!

清,聽你口氣似係有份做調查寫報告咁,不如講多少少教吓我好唔好
笑日本啲野 微博 以色列人
同港父一樣 敗走波台
佢潛能咗

攞黎比? 認真?
上面果幅仲要只係首都圈。
班5毛仲自稱出過國真係得啖笑
死107?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞