「做假數大國」 連登仔神台 日本JR 數據做假越10年!!今天暫時停駛約7000節貨物車廂

207 回覆
52 Like 140 Dislike
你啱呀, 做錯乜事都唔好道歉, 乜鳩都係人地嘅錯, 屌鳩返人轉頭的確係香港依家嘅工作文化, ching好嘢, 睇得通透!
人哋出軌係因為司機無喺入彎前減速
做假都係人為做既姐
原因
根據航空與鐵道事故調查委員會,出事原因相當複雜。調查指稱,橫曲線半徑達300米的出事現場「是一個相當急的彎道」。不過,現場附近裝設的自動列車停止裝置(ATS-Sw)是日本仍使用中最舊的款式。加上彎道半徑304米的緣故,這個彎道並沒有護軌等防止出軌的安全措施。

事故列車的司機,在前一站伊丹站超過停止線約72公尺(過走),需要倒退回標準位置,導致誤點1分20秒。在JR西日本的政策下,司機誤點達一分鐘或以上,會遭處分,接受嚴苛的「日勤教育」;官方報告指出,司機為避免接受日勤教育,加上當日司機聽到車長經內線上報在前一站伊丹站超過停止線約8公尺(實際為72公尺)而需要倒車駛回停止線的失誤,「將車速推至極限以圖追回誤點的時間」(到達事發地點前,肇事電車以120km/h通過前一站塚口,並以116km/h抵達失事彎道),同時該失誤也「令司機分心,導致列車到失事彎道時延誤啟動煞車」,結果到彎道前(事發前4秒)才減速,即使使用了緊急制動,也已來不及將車速減至限制速度以下(70km/h),而造成嚴重的出軌事故。[2][3]

另外,報告指出,JR西日本對司機的管理(包括日勤教育在內)也是出事可能原因之一。[2]

這次意外與2000年3月8日發生的「營團地下鐵日比谷線事故」不同,後者是因列車在進站低速通過「之」字彎道時,因車輪相對重量不平衡而引至脫軌,以致於出軌撞上對向路線上運行中的列車。

https://zh.wikipedia.org/wiki/JR%E7%A6%8F%E7%9F%A5%E5%B1%B1%E7%B7%9A%E5%87%BA%E8%BB%8C%E4%BA%8B%E6%95%85

我就唔識評論依單嘢嘅原因呀, 你咁撚清楚不如分析吓嚟聽吓, 等我學吓嘢啦
香港係幸運先無死人,比啲相你J

咁上邊個原因咪就係禮頓做假
講左個原因比你

你又要搵個官下台?
死左先再講啦
樓豬幾時改翻名做港父?
死咗邊有得你J
我地港鐵10000步?

會唔會太盲反
留比你羅
遊玩時玩得開心點不必掛念我
罰4萬 屌佢老母 港鐵世一爆鑊無事發生咁滯
呢位師兄好波,講野有理有據,貼晒source 出黎提高大家討論質素
圍乜撚嘢中
我讚中喎
你閱讀理解F?
你係賣國賊?
大家千祈唔好去日本鬼國
圍護中國呀 唔識中文既
黨鐵有載貨列車??
留比d 細jj去
你喺度𨳒日本
容乜易帶埋自己老母上連登
上水水貨客 日日安全送達?
吓, 咁禮頓單嘢有邊個禮頓高層有事? 人地JR福知山線出軌事故之後, "JR西日本社長南谷昌二郎,事故發生之後的2006年辭任。後來以業務上過失致死罪遭到起訴" 咁香港禮頓呢? 罰四萬之後有邊個被人告?
中國都係咁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞