One Piece海賊王第1126話情報+討論

407 回覆
21 Like 4 Dislike
好似話係當時編輯想呢個救場情境再感動啲,所以就寫佢斷手。其實就當霸氣係後加設定,放過尾田啦
博士仲未解釋死物點食果實
梅利號死仲感動過艾斯同白胡子死
佢兩個死完全投入唔到
有博士喺度可以隨便問
見聞殺
佢兩個死唔係賣感動,冇得比。
艾斯生勾勾為救路飛犧牲咗,係太突然。

白胡子身體吊緊鹽水,食咁多刀槍子彈企係度死係賣型。
同傳說海軍卡普中一刀加幾拳就收皮,兩人對比之下白胡子算真係好撚好睇。
梅利號 動畫都世界級
只係用左好短時期去鋪 船精靈
但可以一下媲美 整本漫畫分水嶺 艾斯之死

下一個大招 應該係重遇vivi
依個約定 讀者已經等十幾年
「如果哪天再重逢,你們還會叫我一聲夥伴嗎?」

約定之日就到
假如今次係自願都還好,但俾人捉呢就真係勁核突,堂堂4皇俾人捉走
艾斯之死比人屌足咁多年

其實點睇 都係艾斯on9
特別最後人地講兩句 佢返轉頭個下

同埋講艾斯之死 反而我係鐘意卡普個part

坐係刑台上同艾斯講:「雖然我不會同情壞蛋....但家人就不一樣了…」
之前羅都試過玩人格移植
係冰火島將草帽團調轉哂
一直當呢d係平行時空
尾田咁樣聯落正故到
當年紅髮單拖上白胡船,大媽既萬國,凱多既鬼島,前期四皇明明係比人一種堅不可摧既極大勢力,唔好話打皇,單單想見到皇都好難,偏偏到咗路飛呢到兒戲到,睇唔透點做四皇
5年內完結is a joke
做左十幾至幾十年
同做左幾星期至幾個月
點比呀
同埋我哋喺路飛角度睇世界丫嘛
如果主角係巴基,四王路飛就好難見架啦
第3次更新,補充情報翻譯by【TalkOP漢化】 翻譯出處:TalkOP海賊王-論壇/wb/wx;情報來源:推特;
當娜美醒來時,她穿著維京(艾爾巴夫)風格的服裝,背上背著一把劍,牆壁和地板看起來像樂高。

第2次更新,補充情報翻譯by【TalkOP漢化】 翻譯出處:TalkOP海賊王-論壇/wb/wx;情報出處:推特;
娜美在一個像樂高積木一樣搭建的房間裡醒來,她穿著維京風格(艾爾巴夫風格)的衣服。
很明顯,海賊王正式進入新篇章囉。
扉頁故事一直同主線關聯
所以動畫要攝時間其實一早應該要做埋扉頁劇情
一嚟白鬍子係最強男人,本身戰力上都勁過卡普
2嚟心態上都唔同,卡普成功救走左克比,已經可以安心戰敗(對白都講左卡普唔將自己條老命當一回事),而白鬍子係望住艾斯死,係極度憤怒透支生命咁去繼續戰鬥(報仇)
如果卡普當時係親眼望住克比比希流一刀捅死,我諗卡普點都隊冧左希流先訓低
乜撚嘢平行時空啊?

所有扉頁連載故事都會連番去主線

(除咗掘溫泉果個唔知想點之外)
Ching relax
唔知咪慢慢解釋返
呢啲封面小故事不嬲都會連入正劇,最早嗰段講緊已經係巴基啱啱輸比路飛之後點搵返啲身體段故事

如果講近期啲既,就係講凱撤搵山治班兄弟合作逃離蛋糕島,再搵伽治結盟
青雉攻入蛋糕島捉走布琳呢啲都入哂正劇

如果冇留意呢啲封面小故事既話其實都miss幾多野
咁即係大和係環島遊之後就會上船?
紅髮嗰陣時有10億
咁都俾近海之王咬斷咗隻手
近海之王cancel 佢個cancel
我覺得扉頁故事其實係尾田喺唔影響現行主線發展同埋唔浪費篇幅下,攞嚟補充劇情
BTW其實大部份故事都幾好趣,雷神上月球段故事都好正
有推論講過果條海王係未來古代兵器之一,潛力極大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞