One Piece海賊王第1126話情報+討論

407 回覆
21 Like 4 Dislike
就因為路飛尼卡果實一擊ko左?
咁係近海之王廢定路飛勁
一個冇果實既人喺海中冇武器要救人既情況下,除左霸氣仲有咩方法可以擊退海王類
邏輯兼閱讀理解有問題嗰個係你,張圖講撚到明係當時嗰場決鬥已經係傳說,唔係人哋之後出名之後先變傳說,白鬍子仲要話好多人見佢係東海斷手嚇咗一跳,成段對話就係尾田補充背景講緊佢十幾年前已經好勁,咁撚簡單嘅閱讀理解小學生都睇得明,你就係到包拗頸話乜柒新人初出海路飛不如

第二點,你又偷換概念,白鬍只係記得巴基,但並唔知道佢做過嘅嘢,所以仲問紅髮佢去咗邊,如果好似你講咁白鬍只係因為識得就走去關注紅髮嘅野而唔關佢實力事,咁點解白鬍又唔知道巴基去咗邊同做緊乜野?自打嘴巴就係你呢啲
你都係理解唔到我講乜
段對話係發生喺紅髮當時已經係四皇
一個四皇同一個當時已經係世界最強劍士喺十年前打過交,點反映到嗰場對決既水平?

一個現任世界冠軍同另一個世界冠軍,原來十幾年前有交量過,呢個都可以係一個傳說,但係咪代表當時大家既表現已經世界級?

第二點我都唔止講過一個例子,除左白鬍記得巴基仲有紅髮留意路飛。一個前輩留意住佢有好多原因,紅髮由路飛係細路已經對佢有好深印象。關注度同實力水平點都唔係唯一關係。你單憑呢點ff紅髮十年前既實力會唔會太薄弱?

我個討論既焦點係紅髮斷手合理性,十年前既世界資訊太少幻想空間太大。
樓上其實嘈緊咩
唔係一直都話本身紅髮斷手係當年編輯建議咩
咁無計架
都唔明點解紅髮斷手可以嘈到今時今日

現實上大家都知係當年編輯要咁寫
故事上咪當係當時危急無時間到紅髮除左犧牲隻手之外無方法救到路飛咪算啦

格硬兜一大輪啲作者無講過嘅嘢柒,死拎住呢啲無謂嘢去笑去嘈嘅又柒,個個星期都係咁
個真相係點冇意思
以前SBS好多讀者問呢啲劇情上既邏輯問題
之後都比尾田兜到吹佢唔脹
呢啲冇乜facts支持既劇情有無限想像空間
要佢解釋可以有100種理由

做咗一半fact check, 反正我信
尾田心諗班戰力撚咁煩膠
遲啲紅髮回憶寫佢專登唔要隻手
世界太容易了自nerf一吓
海賊王post 嘈交係基本野
係束縛
紅髮斷手其實咪當直接以前冇咁勁咪算
佢做四皇都係做得果6年
果時霸氣唔夠勁咪比隻野咬斷
有咩好嘈
已經諗到合理解釋
紅髮果陣覺得自己無敵所以向難度挑戰,自願斷一隻手
所以依家先可以再勁啲
真,其實原因都講咗無數次,真係唔明有乜好拗
Ching 唔好咁啦....開始肉酸啦...
山治 契仔無刀流 都做到啦
海王類就一定勁咩
出海一陣嘅路飛一拳都秒唔到克羅克達爾同阿龍
近海之王嘅定位要喺佢地之下
除非你話當時紅髮仲廢過呢班蛋散啦
如果真係咁,斷手係好撚正常,白鬍子都唔會驚訝
根本尾田都承認係bug位,你仲要幫佢死兜爛兜
final boss 一定係天選人的 巴基大神 只有 GOD 鳥索普有得揮
都未結局等陣可以話係想引路飛做海賊先俾野咬
雖然我都覺得似尾田想咁樣兜翻 但使唔使講咁多次啊
應該頭先連登連線問題
https://x.com/onepiecenetflix/status/1835785732209652075?t=U96pam4G6UTNmDVvSkSURg&s=19
另一個白衫,如無意外就係會做真人版艾斯
不如話佢一直扮斷手
玩偷襲 唔係就話佢病咗 搞掂 都係得呢招咋嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞