歐盟幾時做嘢?!蘋果確認iPhone 16/ 16 Plus 的Type-C 仍沿用USB 2.0的規格

183 回覆
156 Like 9 Dislike
根本係apple搵笨柒
雖然幾年嚟都係用嚟充電先插線
因為要做啲電子垃圾俾班垃圾用
16用480m夠㗎啦
iphone 16影到ProRes咩?
歐盟個type c政策真係淨係管個窿嘅形狀
唔會理入面係乜
之前就話換代粒U未必support
今次真係撚狗
仲會用呢啲方法入歌?

利:非Apple fan, 但真係唔會喎
所以pro機咪有3.1囉,做乜鳩呢你

我係解釋緊「歐盟」點解唔干涉輸傳速度
「唔係」講緊「我自己覺得」唔需要

歐盟只係要求一啲好基本嘅需求(Apple自家產品做到share一種介面叉到電)

如果非pro機都有USB 3.1我絕對樂見
我部15promax用咗一年
個type c port都仲未插過
所有嘢都係wireless

不如講下有咩嘢無無線
我全屋尿袋都一早轉用magsafe supported 款式
仲有要求至少15w叉電

啲人當歐盟許願樹乜都覺得要歐盟出手

傳輸線不可以「不合理地限制充電速度」。倘若 Apple 以限制充電速度的手段強推 MFi USB-C 認證,或已違背歐盟的規定。

前面講不合理,反面就甩咗不合理,以符合標題所述嘅「MFi未日」垃圾unwire正常發揮

毫無意外,unwire又改原文
原文講話可以限制到15w,而iPhone最多支援到29w,即係MFi可以玩限制速度

The crackdown is on companies that “unjustifiably limit” charging speeds: The press release and directive make this clear — mentioning how the speed should be the same with any compatible charger, and going as far to require the USB Power Delivery charging communication protocol on phones that require charging powers “higher than 15 watts.”

Apple MFI 末日 歐盟:Apple 不可加密限制 USB-C 充電速度
https://lih.kg/3334335
wifi 7 唔係度度有喎
環保既話 點解唔好似火牛咁 cut走埋type c線
要你另外買 再食一筆
下年就cut埋usb 好似以前耳機咁
Apple表示:關於所有新iPhone的問題,都會由Apple Fan逐一解答、爭辯及DLLM
咪撚玩喇
15pro其中一個功能咪直接save落ssd
我真係有買歌入落電話
真係超過10年都冇用過條Cable駁落電腦
用舊相機冇wifi, 諗住mini換16可以快d, 點知
電話咪有iTunes store
我知, 但真係有必要直插落Data咩?
就算要過我都開PC/Mac through wifi過啦
佢啲prores你真係長時間去影嘅話都唔惹小
有得直接save落ssd梗係好過你影一陣就熄cam過data
雖然無乜人有呢個需求
你咁躁做咩?呢d都好撚典型果粉理由。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞