歐盟幾時做嘢?!蘋果確認iPhone 16/ 16 Plus 的Type-C 仍沿用USB 2.0的規格

183 回覆
156 Like 9 Dislike
https://www.instagram.com/p/C_uHuCmyW5S/

【USB 2.0 😂】受到歐盟的規範,Apple 在去年終於將 iPhone 的 Lightning 接口替換為 USB-C,但為了在 iPhone 產品功能上作出區間,iPhone 16 及 iPhone 16 Plus 的傳輸速度仍然停留在 USB 2.0(480Mbps),這與 2000 年代早期的 USB 標準相同,再搭配 60Hz 顯示屏然後售價 HK$6,899 起,有沒有良心啊你。

去年(2023 年)的 iPhone 15 Pro 型號已經支援 USB 3.1 Gen 2(10Gbps)的傳輸速度,而今年的 iPhone 16 Pro 也延續了這一特性。但令人意外的是,iPhone 16 標準版仍然停留在 USB 2.0 的傳輸速度,USB 2.0 是 24 年前的規格,速度只有 480Mbps 實在慘不忍睹。

要知道 Apple 的其他產品如 iPad Air、iPad Mini 和 iPad Pro 都已經支援 USB 3.0 甚至更高的速度,但 iPhone 16 仍是 USB 2.0 顯示得格格不入。

即便是市面上主流級 Android 手機,很多都有支持 USB 3.0 甚至更高的傳輸速度。相比之下,Apple iPhone 16 作為一台定價 HK$6,899 起的產品,難怪果粉會被 Android 友取笑。
歐盟只係要求至少有「15w叉電」嘅type C可以共用

雲端咁普及,USB傳輸速度得專業人士有需求
仲要留返比之後d機唧牙膏用架
焗你用wifi過data
WiFi 7 已經去到 usb 3.2 gen 2x2 同級
咁介意D插口做咩
Apple fan logic:
iPhone 60Hz > Android 120Hz
iPhone USB 2.0 > Android USB 3.1
唔係任何野都係無線
佢地會將一啲蘋果無,但有用既野貶到一文不值,調番轉頭質疑你問呢啲野有乜用,呢到就係i狗CLS之處
上面已經有兩個
都唔知幾多年無用過線過data
iPhone 16 及 iPhone 16 Plus 的傳輸速度仍然停留在 USB 2.0(480Mbps),這與 2000 年代早期的 USB 標準相同,再搭配 60Hz 顯示屏然後售價 HK$6,899 起,有沒有良心啊你。

即係呢兩樣 majority of customers 表示WFC
得網上既人咁CARE
上咗年紀嗰啲用家鐘意用插線過data入pc
Apple Dog: 用wifi囉! USB傳輸速度得專業人士有用

成班都痴L線痴撚線 iTunes Wifi同步既話9世都未入到歌 快條毛
其實大家咁唔介意
不如16 pro都用返2.0
Apple Dog: 專業人士先用得著 正常使用駛鬼3.1
專業人士先用
n年冇用線過data
WiFi 7已足夠
咁介意啲插口?

所以我支持16 pro都用2.0
apple dog: pro係專業人士 16係業餘 WiFi 7已經有USB傳輸速度 介意黎做乜 你有幾專業啊? 整過幾多個APP啊
如果唔係歐盟迫嘅話,Apple應該依家都仲用緊lightning 線
56k圖呢?
但都要加個認證係個插頭度 講錢唔講環保 扣你個盒同插頭就大大聲保護地球
話無用果d
不如叫apple剪9咗個data傳輸
純差電唔使用20年前科技咁丟人現眼
係,咩年代,仲用線過data,唔似走得最前既apple會做既野
有無線充電 點解班apple dog唔要求cut埋個插頭
無留意添
乜而家有無線ssd
邊度有得買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞