香港寬頻升級左2000m 想問下呢router 食得盡嗎?

233 回覆
5 Like 91 Dislike
你冇野吓話你,就係搏人唔識乜都唔講,你就係啲仆街sales嚟架
$350 連25Mb 都未必有
你叫我呢啲 50mb 4人家庭情何以堪
咁賣5g plan 既電話台都唔包你收到架啦
有咩問題先
btw sales 狗都唔做
down syndrome就有佢份
冇話一定包,而家係屌佢唔講
你理解能力有問題就收線啦
點解要講先
我用hkbn 2000m , router asus be98

一條過,我嗰度無2500m plan

download 19xx
Upload 12xx

Wifi 都行到157x / 98x
人地server唔限速咩?
咁都有可能你router 頻寬唔夠分姐,你咁多人用要就買個四頻Router
有無邊隻router推介,主要係電視同手機wifi睇片,睇youtube,netflix,係大陸網睇波
巴打我想請教下

轉上網2.5gb 加買有wifi6e既router 係咪就得? 唔洗理屋企入面d線材係點?

因為我曾經想轉寛頻 但有人話屋企d上網線唔重新拉過咩cat6線都無用 但係咪只要寛頻公司話做到2.5gb 比我係咪就唔洗理線材 只要買個wifi6e router就得?
18k 已經好夠用
每個port 都要support 2.5先用到
好多NAS 加下係可以用SSD 做cache, 過後隻NAS 幫你由ssd 個cache 炒番落隻hdd.

屋企個10Gbe LAN 過NAS 係咁樣嘅速度

你電腦用wifi就唔洗理咩cat6
用lan 線就要用起碼cat6a線
2.5Gbps內聯就行CAT6以上應該都行到 5e就唔知
中間router同電腦要有2.5Gb WAN同LAN port先得

我自己個Router只有wifi6 行到900Mbps
聽過wifi6e行到1200Mbps wifi7就更快

另外就係睇你之前係咪光纖入屋 有就唔駛拉過換modem就得
個拉線師傅講 同公司之前都係有光纖入屋就唔駛拉過
轉公司就要
老實佢地無義務要講
唔通你去買個冷氣機 要個sales同你講部冷氣機要獨立電路
港燈公司話做到40a電流比你
咁你係唔係唔洗理裝修電制
到時雪櫃冷氣機無電 你係落樓下搵電工定要打電話去港燈中電一樣道理
續約加1/4價,當舊客狗咁撚
首先唔平
仲要換新nas先有
對比2年前, 其實而家10Gbe switch 已經叫係平民入到手嘅價錢, 有d 10Gbe switch 5個slot 嘅, 2000蚊有找. 2.5Gbe 個d 幾百蚊有交易.

NAS 就其實家下好多DIY, 就咁裝個Unraid 嘅software 落去就用到. 自己執隻DIY nas 又係唔洗好多錢...貴嘅只係啲harddisk.
高gb 數ssd 已經唔平啦
唔洗買到頂架, 你要saturate 10Gbe, 其實隻SSD read/write speed 有2000MB/s 就夠..即係早3代嘅Nvme 就得........... 又係幾舊水就有`1Tb...
咁成套夾埋都唔會平啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞