香港寬頻升級左2000m 想問下呢router 食得盡嗎?

233 回覆
5 Like 91 Dislike
我意思係, 你簽5g plan, 但諗住唔使換電話, 係咪小小傻豬豬?
而家個柒頭就係自己唔識以為換plan 就得走去怪人唔講清楚
nas ssd容量性價比
用緊4-8bay唔可能換ssd
係用黎做暫存 不過都勁貴要用佢品牌專用ssd
媒體公司用10g網我認同 4k素材協同工作好有必要
家用10g 得hkepc班死毒撚先會追求
用唔用到無所謂 有spec可以j就夠
唔係換ssd 做storage, 我之前係講緊用nvme ssd 黎做cache. 你d harddisk 係不變, 只係多左個nvme ssd 做個cache. 所有野先落個cache, 咁你咪可以好快抄晒d file 落NAS, 亦同時一定可以saturate 到條10Gbe line. 過後個NAS 會幫你移番d 野落個raid disk.
就算唔識DIY, 買S/Q NAS , 都唔駛專用SSD
而家啲底板有內置10GbE, 無既又可以買洋垃圾10GbE 卡
用10Gb 基本唔駛點用多好多錢
但load 啲大數量既野, 好似儲相/做music server, 放NAS 直接執相就爽過就咁係電腦裝HDD
屌你老母,人地唔講你係咪乜撚都知乜撚都識,你咁勁點解諾貝爾獎冇你份?日日上兒登鳩噏
垃圾Dual Wan
成日會load空氣/block site
死死氣轉返WAN Aggregation
問題係,兩條線係咪兩個IP? 做load balancing 會搞到有啲website 例如online banking 會出問題,因為啲HTTP request 係兩條線之間轉黎轉去,有機會被logout
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞