香港寬頻升級左2000m 想問下呢router 食得盡嗎?

233 回覆
5 Like 91 Dislike
認真答 真係夠
對家限你速 你識飛都無用
我幾十MB 一秒download game / AV,100Mbps只可以 幾MB一秒,慢到傻
最近HKBN真係長期都有打比我老婆,成日講依家有提升服務,不停咁話提升左會上網快左,我老婆次次都HEA佢話唔需要
次次過幾日,一兩星期就打來再R你提升,只係每個月加幾百蚊。
最後有次我老婆話我出左差,要兩個月時間,要等我返香港再由我決定。\
最知一星期之後又打來,之後我拎左個電話去聽,一聽就用兇惡語氣答佢我唔需要提升服務。

點知最後我比老婆同外母鬧我做咩要用咁惡既態度對人,人地都係打份工。
但係自從上次我聽完電話到今日有兩個月時間,HKBN都無再打過電話來
*幾十蚊
打錯左幾百蚊
有行到25Gb嘅switch,
不過應該上萬蚊一隻
steam, ubi

睇你平時都好少打機裝 50GB+ 大作
我咪話電腦做speed test都唔夠速度囉
Sorry 睇啲唔睇啲
以為你用Wi-Fi試
就算有Switch都冇Wi-Fi行得盡
即係電話iPad 行得盡
就算電腦都要SSD先得
不過係羨慕嘅
如果係 2000M 一條過,幾舊水買張 2.5g pci-e lan card 就夠,嫌煩買碌 usb to 2.5g 手指又得,都係幾舊水到,已經好平民化了
咩年代,邊有人部腦會無 SSD
how much? ching
咁換router
係 cls 差唔多早成年打電話
而家weekly 提 sms 加電話
仲要又加價 轉會算
玩得咁大流量已經唔係一般家用用家範疇
真係係屋企開雲端server
2.5g lan card好平
甚至有type c 2.5g port一百幾十蚊點會換老母板解決
多數衰喺張垃圾 intel 2.5g lan card 到
我食蟹都過 2G
你商用10Gbps呀?

2000Mbps跑盡下載都係200MB/s咋喎
成件事個重點:sales只係講有最低700M速度保證,同埋冇講用呢個plan要用高階電腦配合

佢個CS就話冇講包Wi-Fi速度保證就等於唔包,咁sales都冇講我係咪都可以理解為乜電腦都可以行到1000M速度

根本HKBN呢間垃圾公司就雙重標準,最後一次傾個CS仲串鳩我話如果我一早肯轉500M就唔洗蝕足半年,我真係屌晒佢冚公司,我唔同佢續約轉第個公司仲平加唔受氣添
真係喎有啲戇鳩附加費屌柒佢就話當初一定有同你講過你自己唔記得唔關我事
好多人用laptop 手機,無得拮lan 綫架嘛
1.8gb/s = 222 MB/s
冇衝突

用gt ax6000
如果直插電腦
我當你有 1G lan card
佢做唔到 700mb/s 係佢違反合約
投訴一定成立喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞