香港寬頻升級左2000m 想問下呢router 食得盡嗎?

233 回覆
5 Like 91 Dislike
你入到router果條都係光纖咩
宜家D電視lan插口好似都係100MB,暫時睇netflix youtube 4k高清冇問題,唔知轉wifi connect會唔會再高質D

應該唔得,上官網睇個規格,in out都只係支援1000mb
新果d行wifi都快過100M#guitar#drago
應該影響唔大
4K 串流都係30Mbps 左右
原來咁低要求
原來咁多人唔知坊間啲 1000m x2 plan 可以經 dual wan mode (要 router support) 行到 2G
照俾條2500你, 再限速2000
好唔好我唔知,HKBN我中過伏,佢同人傾續約叫轉貴plan係經電話,冇實體合約,冷靜期係簽約後開始至生效前為止,用都未用過我點知啱唔啱自己,咁個冷靜期有乜意義

而且提都唔提高速plan有前設要求,事後就屌返我話我設備廢 所以上面有ching講100M真係夠用,要揀就揀最平算,有乜事起碼唔洗蝕咁多
冷靜期幾耐?
依家仲有應該好少野唔支援1Gbps

如果要行2/2.5Gbps就真係好多唔熟電腦嘅人係唔知條Lan線部機個Lan port要support先得
show speedtest.
確認簽約後嗰一秒開始,至到師父上門裝機前
幾耐就睇下你約師父上門個時間
咁如果就咁upgrade 呢?
試過中伏係個hkbn sales同我老婆講到好似免費upgrade咁
佢又蠢唔問清楚
俾人加咗錢upgrade
根本好多人淨係睇個數字(包括我自己),所以會俾sales誤導,HKBN唔認仲屌客唔問

大佬呀從來都冇呢個概念要點問
買左先問???
最慘全屋野都係行1gb
如果要用得盡 就唔用Router 條線直接拮落你部電腦上網
冷靜期係同佢地嘈咗好多次我舉例提起,佢地先俾個咁嘅答案,簽約前係冇講過有呢樣野

總知簽約過咗海就神仙,你之後點都冇得推翻,一係就直情唔俾錢單方面cut約
HKBN都係仆街

有時打黎話幫我升級,跟住就問幾時方便約師傅上黎,我話免費呀?

佢先話每個月加幾十蚊,俾我屌到佢收線痴撚線,d老人家聽到九成中伏。
岩岩準備 HKBN 200M 轉 PCCW 1000M

而家 NETGEAR R7000 想換 ASUS TUF Gaming AX6000
其實係唔係可以唔駛換....只係WIFI 冇咁快?

https://www.price.com.hk/product.php?p=580182
單方面cut約咪要賠餘額(即係用唔用都要畀成條數)?
佢電話次次都講明
佢地d 銷售技巧黎

之前就sales MYTV D 增值服務,一黎就問幾時方便開通,唔會問你有無興趣。
有冇dual 2.5G ports?
係咪嘅sales同你講幾句就升咗佢呀,on9咗啦,除非你屋企3代同堂咁住,唔係2000M根本冇幾次用到,但每月就俾多幾十蚊。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞