香港有咩之前好多人反對,但最後證明係正確嘅政策?

215 回覆
40 Like 492 Dislike
逃犯條例啦
搞到佳哥要日日打機同打飛機
可能佢慣咗空降
真, 基建有需要既當然要起, 但屌你老母講緊起成6000億, 一萬億咁起我就屌你老母臭閪啦

你條撚樣係大陸做5毛唔使交稅姐, 我全家都要交呀屌你老母拎我地D錢咁明顯做利益輸送, 唔屌7你都唔撚柒得啦屌你老母
回歸
最初計劃大嶼山都鋪四軌,因為大嶼山唔係只得東涌新市鎮,
港英同時規劃係青嶼幹線嘅中間位,開發大濠新市鎮,解決房屋問題,
同埋支援擴展大嶼山貨櫃碼頭,所以當年大嶼山預咗要多兩個車站,宜家大嶼山緊急月台個位,本來係正式車站,所以早期預算鋪四軌,避東涌同機場列車衝突,

之後發生嘜,大把人知,表面就話港英花光香港儲備,其實係抵制肥彭政改、新九組普選。
其實三跑造價真係好高
唔好低能啦
唔係唔起,係點解要咁貴
不過又咁講…你唔好理過程…香港起野速度係快..
啲野又似樣
繞道關呢啲咩事?唔起咪仲塞,呢啲咪由佢自己塞。而且改善呢啲仲嘥錢。
亦都唔係冇計劃過。正義道天橋北延龍和道,正義道道南延堅尼地道,拉直該段、及香港公園段堅尼地道。鴻興道起隧道駁舊體育道,或經摩利臣山道--馬師道高層天橋駁黃泥涌道、香隧。3樣全部都係中環灣仔填海計劃度嚟。
港豬澳
一地兩檢
高鐵
本身以為會帶旺零售旅遊,點知調返轉,方便人上去消費,抵啦
屌你老母 你up乜 智障藍屍 支持香港變香港市 全港用內地身份證 到時關口都拆埋啦 跟住個個柒藍要幫內地同疱 奶佢地鞋底 含下佢哋條臭撚 就皆大歡喜
玫瑰園係中共對呢個計劃既形容詞嚟
有貶義成份
香港叫機場核心計劃
宜家唔算貶義,因為對比起中國香港近十幾年嘅基建,
港督係1989年六四事件後推出嘅玫瑰園計劃,係香港最成功嘅綜合基建計劃,雖然中國政府處處阻撓,但係起碼無超資,無嚴重施工問題,相比起宜家係褒義詞。
你呢啲 system上吓廣州就話 work姐
當你話上到遠少少到長沙、桂林呢啲
你知唔知多左嗰半個鐘係直接叫人唔會想搭高鐵
開始懷疑樓主想做水原千鶴2.0
成日開埋啲無point又或者意義不明嘅post去留意佢
禁膠 垃圾徵費
利申G持
MPF
儲咗好多錢
你太細冇印象?當年西鐵都嘈
1.有冇需要起 當時質疑冇咩人坐
2.起西鐵洗唔洗用到呢個成本整咁靚
3.去到咁遠山卡啦 本身已有屯公+巴士網絡
高鐵到今日都係on9
係難服侍㗎啦
唔係點解做官咁高人工?
繼續俾英國管治
支共真係一早想搞死香港
八萬五算唔算?
邊有人反對阿

你想反對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞