蘋果恐要下架微信?!網友:寧棄iPhone,不捨微信!

184 回覆
209 Like 7 Dislike
唔止咁簡單 無WeChat等於無

1. Apple Pay / Android App
2. 八達通
3. WhatsApp, TG, signal etc
4. 老一輩既 Facebook IG
5. 智方便
6. 拼多多 網購 etc
7. 餐廳落單
8. 城市電腦售票網

等等等數唔盡既applications

成個生活高度 bundle 落 WeChat
WeChat 下架等於Apple 決定撒出中國市場 無中國人可以唔用 WeChat 而係中國長期生存到
大陸好多公司連website都冇 全靠We7
連傾生意都係We7㗎咋 點取代啊
唔會 social app 最重要係人
當你生活上大部人都要用 WeChat 你係好難轉走
就好似mewe 咁不成氣候 得少部份人用

更何況WeChat 唔單止係一隻 social app咁簡單
又知情人士透露係咪
可能微信班高層自己都用緊iphone

Apple 又唔爭氣
代代都差唔多
唔似以前咁有個premium 係到
而家係差個triggering point轉會
lm
計利潤反映既係用家係傻仔?
因為已經發展到極限
咁我又相信二選一大陸人係會揀微信
iPhone太貴咪直講囉
講咁多廢話做乜
係咩
An機陣營都推陳出新
又摺疊機/有單摺有雙摺都玩咗幾年
只係Apple自己發展到極限唧
又係喎
唔計預約餐廳call車果啲
你幻想下你無得再用八達通
而全香港都唔收現金同信用卡
Iphone自尋死路
人地日日微信支付
今次大贏家應該支付寶
香港要禁3樣野先等同大陸禁1個app
專制問題
華為gogo
大陸唔係用華為咩
之前又遙遙領先又排晒長龍
又衛星手機咁款
正常唔會有依啲新聞存在
你都識講,要唔收現金同信用卡先會做到禁八達通影響人日常生活,你諗下全世界除咗支那邊到會同你唔收現金/信用卡,就算cashless舖頭收嘅都係信用卡,唔會叫你用啲咩apps

通訊app又係得we7,我而家至少用緊wtsapp tg signal igdm 揾人,一個down咗用第個都得
大陸版支付寶有聊天功能,好完善
你以為大陸人為左微信唔用iphone咩?
大陸版支付寶都做到
有咩可能連現金都唔收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞