蘋果恐要下架微信?!網友:寧棄iPhone,不捨微信!

184 回覆
209 Like 7 Dislike
心動公司CEO黃一孟也在社交平台中發佈評論稱:「這就是封閉平台之惡,只要不給用戶自由安裝軟件的權限,平台永遠可以卡著App勒索收稅,今天可以要30%,明天就可以要50%,一切都由封閉平台自己說了算。」

佢都好意思屌柒人封閉
Source?

成篇大陸用語
係,無支付寶其實無事。
無微信連叫雞都叫唔到KFC。
寧願沒微信WeChat可到老
美國佬唔識大陸法律
其實有無數app
隨時可以取代佢

當年如果whatsapp 夠膽收8蚊
一日之內
d 人就會搵到其他替代既app

大陸有兩億幾人用緊iphone
香港冇Whatsapp唔會死,Whatsapp只係通訊軟件,大把替代品
但V7喺大陸滲透晒大陸人生活大小事,飲食住行都係靠佢
大陸都好多用iphone

而家你間接話佢地係豬?

所謂無微不至

無微信的地方,不會去
On9 不知幾多人用華為
大陸乜叉野都綁住We7無we7生存都成問題
這就是封閉平台之惡,只要不給用戶自由安裝軟件的權限,平台永遠可以卡著App勒索收稅,今天可以要30%,明天就可以要50%,一切都由封閉平台自己說了算。

唔好以為我唔知你講緊邊國
轉小米 oppo vivo 華為,大把平替選擇,蘋果咁搞等於自殺,為30%分成放棄中國市場
大陸官媒引述分析師
冇微信佢地好難生活

微信將太多生活app綑埋一齊
IM,mobile wallet,social media, 食飯落單,門票,機票,火車飛,叫外賣 etc.

乜鳩都係微信一個app做哂,冇咗真係搞唔掂
大陸有兩億幾人用iphone
要係iphone用到微信呢個基礎嚟配合
=香港冇手機
搞一大輪搞第二間照樣俾30%,點解唔直接一開始俾30%

你真係好on9
呢啲咁on9嘅comment都正皮多過負皮
連登仔真係活係自己世界
用tg咪得
劉明睇賽果
實際d講,冇iphone只係用得無咁爽,冇微信係大陸生存唔到
我會覺得係Apple無話事權
記得以前用微信外國比錢APPLE唔收得佢錢
係唔係APPLE以前貪中共夠人多 而家想收錢但微信又唔比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞