蘋果恐要下架微信?!網友:寧棄iPhone,不捨微信!

184 回覆
209 Like 7 Dislike
到時家人們嚟香港又話落後 仲用iPhone
就算whatsapp只係通訊軟件
試下iphone 下架whatsapp
迫人用iMessage
(假設iMessage無出android版)
你估香港人放棄iphone多
定放棄whatsapp多
V7地位同wts更加無得比
到時講唔掂咪又搵黨出手,iphone ipad進網許可 審批需時
大陸微信幾乎等於電話所有功能
佢入面超多小程序
但係閑魚又可以用微信俾喎 好迷
都係人人手持iphone再加部垃圾國產機俾錢
我既意思係, 共產黨想邊個上都得, 內部計唔掂咪跪, 就係咁。
香港唔用imassage可以用signal / TG / line,最多只係通訊層面有影響
大陸冇V7 = 日常消費/交通外遊/保險/醫療/政府服務等等都受影響,你覺得大陸人會點揀?
雙修啦,焗住袋多部機喺身
佢一個app = wsapp + wallet + 排隊app+ 一大堆生活用app
點樣有無數app取代 仲未計app要政治審查方便監控
大陸邊有選擇
而家用iPhone Facebook app落廣告都要交30%蘋果稅啦
下撚咗架先再開帖
佢哋冇咗we7,街都岀唔到
傻啦,冇咗whatsapp,你重可以用tg signal ig dm揾人
佢哋冇咗we7,衣食住行都搞唔掂
傻啦,情願雙修
Cls,想像唔到點樣冇咗一個app會影響晒你日常生活、衣食住行
從來冇裝過we7
我都覺,係大陸微信唔係單單一個溝通apps,係你生活上乜鳩都要用到佢既app
微信除左返工對住d 大陸同事外根本唔會用
WSJ 講緊大陸人消費降級,我地又睇下大中華市場黎緊佔apple 營收係幾多%? 唔知升定跌呢?

唔知如果Apple 退出中國市場,富士康要請幾多人? 下游供應商仲駛唔駛幫apple 打工?

BTW 小米最高,呵呵
「這就是封閉平台之惡,只要不給用戶自由安裝軟件的權限,平台永遠可以卡著App勒索收稅,今天可以要30%,明天就可以要50%,一切都由封閉平台自己說了算。」

笑死,中国政府對待外資咪仲惡
計利潤率呢?
下撚左架再講啦
到時咪又係sent from iPhone 16 pro max
用呢啲平台真係佢說了算,我個app佢話唔俾你update 就唔俾on99
到時會唔會有一個同V7 一樣又支援iPhone 嘅apps 出現?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞