早兩日藍絲大大聲笑英國財赤,要削減136億鎊支出,笑到拍晒地收唔到聲,點知我地三個月已經赤字左1200億

326 回覆
626 Like 30 Dislike
知唔知外匯儲備舊錢係唔可以亂郁?
理撚得你
公墓猿年年跳pt加薪 la到最後咪拍拍屁股走人移民
7000萬人嘅歐洲大國 14年 發現冇左1400億 就係路有凍死骨
香港750萬人3個月用凸左1200億. 就係繁榮穩定
香港又贏
其實笑嚟笑去為咩吖 大家都流住中國人嘅DNA
師兄邊有750萬承擔
而家有1/3係支那運落嚟啲死老閪要香港人養
笑?
乜你覺得財政赤字係笑咁簡單咩
先使未來錢遲早加稅
價錢平過英國
港共係諗:發債就無財赤啦
你移去非洲泰國咪得,同埋你覺得過多幾年港府會比你走咩
  政府今日(七月三十一日)公布本財政年度首三個月(即截至二○二三年六月三十日)的財務狀況。

本財政年度首三個月的整體開支為1,761億港元,收入為742億港元。計入在政府綠色債券計劃下發行的綠色債券(綠色債券)所得466億港元收入後,本財政年度首三個月的財務狀況為553億港元赤字。

政府發言人表示,截至六月份的赤字主要是由於薪俸稅及利得稅等主要收入均大多在財政年度的後期收取。

財政儲備在二○二三年六月三十日為7,795億港元。

邊度賺
咪頭三個月已經蝕550億

同埋政府要開源咪加稅囉
用哂6000億財政儲備先
就算年年1000億赤字應該仲有4到5年先fing哂
已經發緊啦

新一個財政年度將發債 1200億港元,連同過往的發債總額超逾政府債券計畫下的3000億元借款上限。不過,港府同時宣布,會以新的債劵計畫逐步取代原債券計畫,並把借款上限大幅上調六成七至 5000億元。
呢個世界有錢總有方法
大把地方(non shithole country)唔會root out 腥港公墓猿

啲高grade 同官實走到
唔算多
真係用哂會越發越多
點睇你祖國一路借緊錢呀
學英國佬提升個人稅率最高45%咪得囉
香港而家封頂先15%
又一個傻閪有答哋又唔撚知自己噏乜, 庫房水浸 wor? 邊個庫啊? 觀音借庫啊?
幫樓主屈定:五毛?反駁隊?blocked
傻仔,有錢佬蝕錢大不了將間公司破產,係個名唔好聽,你估生活真係有影響啊? 超人身家無3個零你估真係會影響生活啊? 窮人少3個零就真係仆街啦
自從19年暴動之後就開始赤字
数据显示,在截至3月底的财政年度里,英国公共部门支出达12158亿英镑,收入达10951亿英镑,总借款达1207亿英镑

我港又贏
走開閪美柒共
又最衰占中?

依家議會無曬反對派

又無曬反對派傳媒

大家坐定定睇你班天才表演點樣發展經濟架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞