早兩日藍絲大大聲笑英國財赤,要削減136億鎊支出,笑到拍晒地收唔到聲,點知我地三個月已經赤字左1200億

326 回覆
626 Like 30 Dislike
都係五十步笑百步,一樣咁戇㞗
我啲錢丫
你點樣睇得出財政儲備仲係好大舊數?🤣
外匯儲備就算啦,郁一郁,脫鈎都似

岩岩上百佳睇如果沒睇錯,原來香港同一個牌子牛油500g都只係賣緊$81.9

英國1kg賣緊$88.5價值一個小時薪金

今次係香港贏
因為價錢平過英國好彩我地香港沒咩通脹,全靠政府
其實第一個應該係cut國安同國防開支
想穩定直頭派老解落黎駐軍咪算 香港有唔需要養軍隊
比晒數字駁唔到
平左就係平左 冇借口
英國菜心幾錢斤呀?
就咁year on year / q-o-q 睇反映唔到問題,而家香港大半收入係地價、印花稅同發債,股同樓跌自然減少地價同印花稅收入。股同樓未來如果逆轉其實有機會自動改善收入,當然最期待係增加稅項同稅率。英國嘅赤字係結構性,稅率已經歷史性高位,稅項多無可多,公共開支減無可減,可以話絕望
UK: 1400億 7000萬人去揹 一次性
HK: 1200億 700萬人去揹 3個月
有邊到唔明
香港樓依家特價又幾錢
未來可見中國香港會有齊西方嘅缺點,但無西方嘅優點(除咗穆斯林專政外,應該一世唔會喺香港發生)
我地藍友才沒有輸
自己睇唔明去怪人? 依家我有人工收嫁?
一個有鎊 一個冇鎊 正常人都知道有唔同
我標題轉左英國做港紙 又會有第二個傻仔問英國點解會用港幣嫁喇
見太多
英國牛奶牛扒又幾錢
將削減支出同赤字擺埋一齊講

唔怪得聲稱移英 但英國返工時間可以上連登開POST覆人啦
原來弱智 唔好話少少經濟學概念 連基本社會運作都唔識
全世界應該係得連登先可以有人認同你
push
移英撚又輸
第十四條

中央人民政府負責管理香港特別行政區的防務。

香港特別行政區政府負責維持香港特別行政區的社會治安。

中央人民政府派駐香港特別行政區負責防務的軍隊不干預香港特別行政區的地方事務。香港特別行政區政府在必要時,可向中央人民政府請求駐軍協助維持社會治安和救助災害。

駐軍人員除須遵守全國性的法律外,還須遵守香港特別行政區的法律。

駐軍費用由中央人民政府負擔。

https://www.basiclaw.gov.hk/tc/basiclaw/chapter2.html
一定有索羅斯
但而家香港情況斷聯繫匯率港元就形同廢紙
藍絲真係藍絲連點解一齊講都未知
英國係冇預算情況下 突然發現要嘔1400億出黎
結果就係要停起醫院 減補助人數 加學費去cover返
到香港 中文赤字點解你知唔知呀?
洗撚凸左呀咩都唔做啲錢會多返出黎?
人地7000萬人要做咁多野先cover到1400億
香港700萬人3個月就洗凸1200億呀經濟專家
要點死返出黎呀
香港人輸多廿倍
勁平最靚菲力扒先10鎊左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞