早兩日藍絲大大聲笑英國財赤,要削減136億鎊支出,笑到拍晒地收唔到聲,點知我地三個月已經赤字左1200億

326 回覆
626 Like 30 Dislike
早兩日講到英國保守黨14年留低財政黑洞
搞到現屆政府要削減136億鎊支出,
又加私校學費,又減福利補助,藍絲笑到仆街收唔到聲
點知唔夠幾日,原來我地頭一季三個月已經赤字左1200億,
仲要已經計埋發債

人地英國14年留低一次性 136億鎊(1360億港元)黑洞
要7000萬人口去分擔 都已經講到世界末日咁
點解我地3個月就已經赤字1200億港元
仲要得750萬人口去分擔 到依家咩都唔洗做 政府扮到天下太平咁?
仲要我地已經年年都赤字 預計末來都係年年赤字

https://finance.mingpao.com/fin/instantf/20240731/1722415862915/%e6%b8%af%e5%ba%9c%e6%9c%ac%e8%b2%a1%e6%94%bf%e5%b9%b4%e5%ba%a6%e9%a6%96%e4%b8%89%e5%80%8b%e6%9c%88%e9%8c%84%e5%be%97%e8%b2%a1%e8%b5%a41200%e5%84%84%e5%85%83
又輸
我唔知 我睇唔到
財政儲備仲係好大舊數
仲有外匯儲備

係真心膠左?
香港年年都話財赤
但又年年庫房水浸
加稅就無財赤啦
你噏乜
個年年係邊年呀臭閪蚑那賤蛆
巴打仲活係上一個時代?
無地賣 無人炒樓
無外匯流入
香港
你隻眼係藍咪見到庫房水浸囉
2019後年年都係赤字
依家啲錢全部舊時儲落
[心寒] 我竟然睇完愛國藍絲屈詠妍唱衰英國嘅文章,發現左香港依家情況有幾差
https://lih.kg/mdDJnT
#1 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

早兩日先講完 咁快又印證左
仲要情況原來再差啲
WE LOVE HONG KONG
笑完人牛油貴就笑人赤字

結果全部都柒撚哂
起下佢底知咩事
佢食樹皮都會話祖國強大兒
呢幾年個個諗計清庫房移民
各種方法
鐵達尼走得快好世界
沉緊船只有將死嘅人
但呢筆唔係一次性既赤字

2019後一直蝕
政府自己預算可見末來都係蝕
儲備仲可以頂到幾耐?
我只知道可以頂到現屆政府完任
依家班官就可以退休

如果下屆政府上任前你會離開香港
咁又真係唔洗太擔心
最撚恐怖係人地7000萬人要頂136億都已經對民生有影響
我地蝕多人咁多倍 政府仲係扮緊冇野
有班垃圾狗官,日9日都賣港掠水,係人都知乜事啦
因為佢地要繼續貪,繼續利益輸送,cap水
你認錯人
(no offence)
巴打𠆤「我地」好違和
136億係cut既支出
定係136億財政黑洞
呢個就係奧妙之處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞