已成負資產

520 回覆
462 Like 42 Dislike
同你差唔多
17K 租緊2房靚位近MTR
住左3/4年無加過租
賺到仆街
上海都係20年內反彈啦
1979-2000 左右升得幾誇張
咁你個層輸咗幾多球?
照供住落去先啦,講真習主席一打台灣,全香港至少8成業主陪你一齊做負資產,到時你就冇乜感覺了
就跟你條on9仔set

你估下租幾錢??
供得黎就唔好賣啦
守到一個週期你就贏
呢個就係股市同樓市一樣既問題
呢2件野既長期走勢同經濟結構有關
有得跌就要沽, 低買高賣
香港有冇得跌咁都答唔到真係點解要賭身家?
買美債4厘唔好? 因為99%人都唔識投資答唔到呢D問題
40年好過快, no worry
唔使你諗,過幾日自己有銀行打嚟CALL LOAN.
拎你個銀主盤去拍賣,唔使你煩
賤種地產狗仲好意思出黎伸個柒頭叫人買樓
仲俾你地累唔撚夠?

唔撚識租呀 屌你老母地產狗

你就真係訓街啦到時失業
咁樓主個case可以點姐
唔買都買左 叫佢抬錢賣左層樓佢
之後訓街咩

唔係個個人好似連登仔咁醒
可以下下低位接貨 最高位出貨
知啦,drop to zero呀嘛

唔好扮真心啦 認到名架
但你點知個內在價值係高於或低於現市價
仲有樓齡問題

香港政府呃自己話無移民
但實質有購買力中產走咗好多
以往嘅有效需求無咗

香港就算人口再增 再多專才 人口比以前多
但佢地嘅身家 收入 未必會構成到以前嘅有效需求
所以我覺得 個樓價會調整 變成將來新人口結構嘅價格
即係跌
仲頂到就頂
買樓供成20-30年

跌一陣又諗放,升果時又點諗

話會再大升機會就一定好微,但你供完時輸去唔去翻買入價邊個知

就算你放左,你筆錢點用又係一個問題,你係咪真係識用黎滾大佢定有錢就亂投資先

好多人話唔買樓,筆錢可以投資,但如果你幾年前賣左,亂入股市重輸得多過樓,你入APPL 既咪發

定期息口幾時落翻又唔知,一年後定期如果跌到得翻3厘,租又cover 唔到,依家係租少左好多盤同貴。到時又咪變幫人供樓

我自己就認為供得到就一動不如一靜
我等緊200萬九龍站兩房
唔知乜野叫opportunity cost
供一個跌既野,即係白做
同供一個升既野,即係財自
出面最低回報美債都4厘, 唔好話買VOO有7厘以上
仲點解要hold住個跌緊既野, 仲未計港元有一日外匯管制、禁離港等問題
https://smartmoneytools.co.uk/tools/rent-vs-buy/?bcobr=1&bcosr=1&bgr=-1&bipm=0&bmdr=20&bml=30&bmr1=6&bmr2=1&bscr=0.3&bsd=next_home&bsdv=standard&c=usd&pp=5000000&raf=0&rdm=1&rgr=3&ripm=30000&rirr=7&rmv=13000&sl=40
會覺得自己係負資產已經對唔住自住驚閪依幾個字
擺明就會一路drop,早cut早著
咩叫條數又唔係好大?你有無見到啲樓租出去得九千,業主供萬八?佢買完供三十年,夠佢租六十年

香港?呢個地方真係搞死啲無背景既後生仔。
幻想係可以既 五年後再黎呢個post睇下點
工程,big4皮已收,邊個買你層樓?
驚撚 一日仲供得起一日都未輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞