已成負資產

520 回覆
462 Like 42 Dislike
如果多過一層 計下數輸幾多 唔介意咪cut loss lo
鄧樓主慘

未來幾十年就咁奉獻咗幾百呎既單位

希望你工作順利,如果唔係就等全家燒炭

樓上班人同你講自住驚閪嗰堆,全部唔識咩係沈沒成本既弱智
建議枱錢賣樓
師兄按9成?
對負資產同想搵屋租既人黎講係一件好事
冇人有水晶球 真係睇自己睇法 對未來嘅前景
我自己偏向 供到繼續供 因為真係香港人一反彈好勁
其實點會負到200萬㗎 咁你要買2000萬既樓先得囉
咁你慢慢吠啦 公屋狗
隻隻都淨係縮沙
你揸貨van送貨,興趣係扮有錢人
成個連登都知你柒到喊
開盤叫人出油尖旺又無咗影
邊有人仲信你架
2021年頭我有frd 都買左,個時佢仲好興奮話平過市價5% 定8% 買完我諗兩三個月後升左10% 勁撚開心仲話自己買得好啱,準備樓市gogogo
今日我諗最少跌左25%
不過佢心態好好,話自住驚hi 仲話結婚唔買樓唔通訓街
真係好多人覺得租樓係蝕,呢個心態好on9
PS 佢從未租過樓,一直痴住屋企住直到結婚即買樓
佢個時肯睇定啲租兩三年樓,而家先入來回都慳一球
呢個世界總係有好多傻西,畀人割,割撚完仲要自我感覺良好
好咩?自己間屋keep得咁靚比人住爛哂
update左啦,比出租喎好易乎合條件
本身都想買,但經過咁多事發生好難押我成副身家落去香港前途上
夠膽買樓唔計錢多個啲,辛苦儲首期個啲,都真係對前景好有信心先落到注
到你唔係捱成副身家個陣,可能你自己都會買
緊係唔好
但有得揀都唔想咁揀
呢幾年好多sales 同it都食哂屎,人工唔見大半
本身用緊大半人工供果d 要打多份工
唔想止蝕咪唯有咁

想住得好但一個星期返百幾粒鐘

住cheap d 舒服d
自己揀

襯仲有得揀
你可以搞番個
勁大個發達生意機會
收番零點幾%都賺到笑
一個人用大半人工供啫,仲有另一半份糧洗,其實唔驚
就算有能力整都無入場卷做依壇生意啦
租得出去就唔諗住返去住架啦
坦白講
無返幾千萬身家都唔夠膽玩依家嘅香港樓
距離2047仲有23年但已經國安法普教中
正常表現
由細到大都係daddy mammy
自己從來未試過由零儲錢
風險屋企人頂哂

遇到今日嘅香港咪睇清楚乜嘢係叻人乜嘢係蠢人
記得20 21年果陣老細日日吹奏邊個同事岩岩儲夠錢買左樓好有前途
而家諗返果位同事呢幾年應該白做
唔好理連登班懶鳩叻,你無信心升就cut左佢留返d錢去旅行好過啦
樓好就係咁on9
蝕咗就呃自己自住驚閪
17 18入市 21 22年有位走貨 只係佢哋無走到
21年先上車就焗住跳樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞