已成負資產

520 回覆
462 Like 42 Dislike
都唔一定係移民嘅
有啲人n 年前已經揸住層樓
就算唔喺高位放都喺跌巿開頭止賺咗
所以先有火棒交出嚟

=== ===
我覺得一般人買樓有個盲點
就係自欺欺人唔願意承認自己係投資緊
然後無認真用投資角度計算回報現金流
設定止賺止蝕位等

事實上上會做槓桿就已經係投資
換樓 加按 逆按 等可能性都係基於投資
唔係自己住喺入面就唔計
除非數百萬當係碎銀 買樓當食飯消費
咁就真係唔駛計

如是者5倍10倍槓桿投資嘅
跌一成都唔止蝕咁撻死咗好難怨人
你又點知啲樓會唔會升返
澳門樓價: 6000呎
深圳樓價: 8500呎(褔田)

澳門樓價一早就同大陸睇齊
on9樓好死撐既方式:買樓唔係投資

除非你永遠唔諗住賣/換樓,否則一定牽涉二手買賣同回報率,呢個已經係一個財務決定
唔好話買樓,就算係用幾十萬蚊碩士,都可以係一種投資
你知唔知澳門樓價幾錢尺嫁
佢地面積大所以睇落總價高炸
人工佢地靠賭去頂住
香港靠乜?
靠手打檸檬茶?
點解會係澳門同深圳比?
係都澳門同珠海 香港同深圳
自住驚閪
你知唔知珠海幾錢呎?
定你on9到用香港樓價同澳門比
因為珠海係二線尾,三線頭城市
澳門係全國娛樂重地之一
香港深圳澳門 三個係同一個消費水平,咁緊係放埋一齊比較
由我一開始已經係用深圳去同香港比
做乜無啦啦又拉埋珠海落水
我都好公道 唔係拎黑龍江呢D黎比
我由頭到尾都講緊香港樓價會同深圳拉到差唔多
你做乜無啦啦SPIN去澳門同珠海咁搞笑
就算用中國既一線城市黎計 澳門 香港 北京 上海 深圳
澳門樓價係咪同其他一線城市差唔多呀?
香港政府成撚日話因為加息因為環球經濟周期影響所以樓價趺左
屌你又唔見加拿大英國會趺
升撚到仆街呀
本身上車呢兩個字
就係意指搭上樓市升勢嘅列車
上唔到車就會被拋低落後嘅意思
本質其實就係期望從中獲利 即係炒樓
如果份工穩陣就繼續供啦
除非你賣左樓係返屋企住
如果出去租樓就不如住返自己層樓
雖然樓市似冇運行
但都要慎防左一巴右一巴

我覺得買樓嗰刻就係立咗30年定價租約
嗰刻有需要又覺得值又畀得起
就固定咗住屋成本做呢個數咁解

少少似低息時嘅超長年期債券,而家高息就跌債價咁
只係息嘅流向反轉

嗰時樓主係覺得固定喺呢個價 (max成本 = 當刻樓價+封頂息) ok先買
咁而家又真係固定咗喺呢個range
其實冇咩好苦惱
當初就係覺得當時價ok先想固定㗎嘛
係而家現價平咗覺得唔抵啫
間樓又唔係穿咗唔住得人
其實已經達成要求
全港一齊加租未頂番筆數
接受唔到可以一家大細番大灣區
如果港女老婆唔同你離婚的話
走佬移民
建議樓主panic sell倒不如買多兩間溝一溝佢
地契租約到期就續約,2047時共產黨同你傾嘅續約條款係咪免費就你諗你
又唔使驚堝,好多人陪你,比你情況差既人都仲好多 ....
自住咪正向D 囉 ....
所以果班質疑我負緊仲點加按嘅人都唔想答佢地 提供哂思路方向,咁都點唔醒嘅人聰明極有限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞