已成負資產

520 回覆
462 Like 42 Dislike
你2020年11月出post話自己買左樓
有d奇怪點解你連買樓的年份都記錯

P.S. 一定會有人衝出來話2020年11月同2021年都唔係相差好遠姐

下個月收樓,有咩要注意
https://lih.kg/2295877
師兄唔等9月減息爆大陽春升番回鄉下
咁點解唔加按層樓再走
依家唔係話可以放租咩
負緊都做到咩?
借埋財仔銀行信用卡套現果D, 一律不在連登建議
真 自住又有工返其實冇得輸
自住驚閪
都未跌完
D條件幾難, 大把人都係搏大霧架啦
正常真係唔會知
還掂都輸咁多, 應該冇野好輸
買左仲睇黎做咩?升你又唔會賣 跌你又唔會賣 擔心個閪咩 一來一回手續費都幾十萬 未計你賤放
你都識講自住
點解要賣?
cut 咩尻loss

只要你個貸款比率唔係特高 (借9成)
正常供款 銀行基本上無需要call loan
暫時跌低過你原價10~20%都係正常expected 嘅波幅
無人話俾你聽 買完一定係必升
我今年1月買咗天晉 叫做升咗DD
咁就一世
L形可能冇完既一日, 有生之年內

正常30歲頭, 我當玩十幾年你都就50歲, 已經諗退休唔係搏殺
黃金時間都過埋, 所以話90後真係好撚慘

眼見好多90高位摸, 呢D歲數撞正佢地成家立室, 真係好慘
賣樓,破產,申請公屋
又一條好漢
如果相信樓價再跌都唔會升
咁如果而家賣左佢,自己再租唔係最好既打算咩?
巴打唔買樓係咪打算訓街?
快d嘔返差價比銀行啦
升跌都唔怕,因為自住驚hi
主要係睇後巿仲會唔會再下跌同跌幾多⋯⋯ 同自住與否冇關
如果below 1球或以下就算. 供埋佢.
Below 2-3 球或以上, 賣完都唔夠還比銀行. 預左未來20-30 年係白做.
日本有實業失落30年
香港冇實業憑咩30年內反彈?
唔知你真傻定假膠
當你樓價出年再跌5%至10%
你賣樓下年租樓住一定有賺
但再下年呢?
如果樓市唔升或者持平
你租樓嘅錢會唔會貴過你供樓嘅利息
如果唔會你根本輸兩次
投資樓都話cut loss
自住樓賣完做埋租租真係比人左一巴右一巴
如果兩房以上 自己留一個房 租曬出去 如果一房 可以搵個女朋友 叫佢俾返房租 真心希望幫到你
廿年後你都傻得幾可愛,啱架啦20年後香港一定掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞