有尼個家姐真係好辛苦

146 回覆
57 Like 290 Dislike
我有個家姐,佢由細到大都冇乜朋友,又成日透過啲奇奇怪怪嘅方法試男仔,例如中學嘅時候,有一個好靚嘅師姐,佢就開咗個ig acc,用人地個樣做icon,用人地名做acc名,成功同到啲唔識嘅男仔傾計,尼件事阿媽知道左得啖笑。

佢原本初中成績ok,唔知做乜讀到上高form,越嚟越頹,最後dse唔掂,入左ive,畢業之後去咗酒店飲食業翻工,期間開始上tinder搵左啲印度人,初時我都唔理,但無意中我見到佢哋啲相好親密,我先知哇原來佢哋識左幾日已經發展得咁快。

同尼個印度人一齊之後,佢個人嘅狀況更加差,以前會幫手一齊煮下飯,變到成個人好懶,瞓極煮唔夠,夜晚唔翻屋企又唔會交代聲。有時以為佢唔又唔翻,我哋會鎖門,點知佢凌晨翻到,又開唔到門,就㩒鐘嘈醒哂全屋。

Ive畢業之後,佢翻左一年酒店飲食業,然後佢就想讀翻書,考翻左入大學酒店科,當時佢就係tinder識左另一個印度人。我同佢講叫佢係大學都做下intern,唔好浪費機會,佢話佢個一年工作經驗已夠,咁我都冇再講落去。之後去到畢業佢哋搵唔到工,我都唔知可以點答佢,佢又唔想做翻酒店,又冇其他工作經驗,我叫佢咩都報左先,最後搵到份保險公司嘅文員,做左幾個月就話頂唔順,裸辭左。我哋屋企都冇乜俾壓力佢,淨係覺得佢可能做得唔開心,咁咪搵過第二份,點知佢日日係屋企,又唔搵工,有工搵佢in,約好時間又諗諗吓話人工低,地點遠,放人hr飛機。每個星期淨係等星期五條仔收工就去食個飯,爆個房。翻到屋企做少少家務又話我哋當佢工人,成日唉聲嘆氣。

每次我同佢嘈交,就會即刻話俾佢條仔知,最近有次佢着完對拖鞋放咗入廁所,再放咗喺走廊,我叫佢執好佢,佢就發晒脾氣,同條仔講”Bitch ass sister start find thing to argue again”我睇到我親家姐,對住外人咁樣講自己,心都死哂。

呢幾日我一直因為呢件事好嬲,我同咗阿媽講,阿媽話冇心機聽我哋嘈,我都黑人問號,個女俾人咁樣講都冇心機聽。

呢幾個月佢冇返工,所以佢好夜瞓,但我冇夜瞓嘅習慣,同一間房入邊,佢凌晨喺度煲劇,我叫佢唔好出聲,或者自己帶耳機睇,講咗一次佢唔聽,就火都嚟,大佬第二朝仲要返工,忍唔住一腳踢落去,然後又俾佢同條仔鬧我bitch…..

我家姐前兩日問我幾時同佢條仔食飯,我心諗無啦啦食咩飯,然後我冇答佢,轉個頭就俾我見到佢又喺度同條仔鬧我,話我一啲禮貌都冇。大佬呀,你哋鬧完我bitch ass 仲要我同你食飯,冇嘢吖嘛?

其實我哋有冇唔俾佢拍拖,但係我哋覺得佢嘅人生除咗拍拖就冇其他嘢,亦都冇兩個人一齊有明確向上嘅目標,佢冇朋友冇工作,成個星期都係等人哋收工同佢食餐飯,自從拍咗拖之後個人越嚟越差。

總之一句講晒就係呢個屋企真係好辛苦,同阿媽傾訴兩句,阿媽話我莫名其妙,好似呢個世界冇人明白我咁。。。。
尼你老母死文盲

個人簽名

───────────────────

呢/嚟
有本事就搬出嚟住
冇本事就唯有忍住
睇得好辛苦,唔怪得你同你阿媽投訴佢都唔睬你啦
你老豆老母唔識教就咪撚生啦
你屌鳩你老母丫麻
我幫你屌爆佢個閪
叫得你食飯 可能都就結婚
你真係好莫名其妙 佢結又唔係你結,佢想點揀未點揀囉
你人生想返工 佢人生想溝仔結婚生仔
就係咁簡單
好搵唔搵搵印度人
有咖哩味

不過想睇埋樓主家姐既版本 可能兩個都係kam撚
叫你個家姐番印度食咖喱
咪係
賤過袋底泥
晚晚比印度輪係燥少少
你sis應該係美極,唔係點會揀親都印度
兩個人一齊有明確向上嘅目標,佢冇朋友冇工作,成個星期都係等人哋收工同佢食餐飯,自從拍咗拖之後個人越嚟越差

目標仲唔明確到爆,30歲前你想點樣?酒店依行不嬲講年資,每日放工鳩hea 下,一係上位,一係到樽頸位。

純粹人哋會喺自己個世界度,唔想理鳩你。就俾你話慣越嚟越差。放工後仲要老奉娛樂你咩?
人地係咪你養先
如果唔係既話佢戀愛腦唔鍾意返工關你咩事?
人生一定要以返工為目標?

夜晚嘈住嗰度,大佬 兩個廿幾歲人仲要逼埋一間房
有冇諗過係老豆老母問題大啲?
點解咁撚窮要生仔女?仲要生兩件?
點解湊到大 20幾年時間都冇解決經濟問題?

睇哂你形容,你家姐既問題只係懶
唔通因為佢懶就將所有問題歸咎埋佢一個身上?
唔通因為佢懶就值得要開post咁樣唱佢?
一句講晒
靚唔靚?
完全明你唔好理樓上班批判撚廢噏屋企有舊負能量係真係好影響心理唯有真係考慮下搬有男朋友就快啲搬出去同佢夾
呢幾個月佢冇返工,所以佢好夜瞓,但我冇夜瞓嘅習慣,同一間房入邊,佢凌晨喺度煲劇,我叫佢唔好出聲,或者自己帶耳機睇,講咗一次佢唔聽,就火都嚟,大佬第二朝仲要返工,忍唔住一腳踢落去,然後又俾佢同條仔鬧我bitch…..

淨係依樣都抵比人屌啦 阻人訓教
我朋友家姐仲仆街 唔返工每個月都呃屋企人錢
例如叫屋企人買部iphone比佢 第二個月就放左套現返d錢自己駛 真係勁撚仆街
睇到第20終於見到一個正常嘅
冇同佢地去食飯係正確選擇
一陣個印度佬想老強你就喊都無謂
呢啲局冇得拆, 一係搬, 一係忍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞