加拿大車主討論區 (13)

685 回覆
4 Like 0 Dislike
4年揸18萬
平均1年都4萬5公里
要大部分highway mileage先做到 所以我覺得買得過
Uber車?
一係medical 運嘢車
一係就road trip 車
一係就租比人用嘅車?
工程車 部車用黎落job site
同埋部車Carfax 都見到佢係有regular去開Subaru dealer 做service 不過Subaru唔幫佢換CVT同diff oil 呢個位有少少伏
CVT 既油一定要按里數同年期換;
咁嘅話博唔過。
Subaru owner manual話係lifetime oil
我上reddit睇過只要shift right 都係買得過
販毒用
咁揸法4年車仲賣到萬二蚊
你都話買得過,唔駛上黎求安心啦
Mazda 3冇呢個promotion

我意思係Subaru claim 自已係Lifetime fluid 好仆街 等自己service centre 可以慳返啲錢同埋架車壞得快好多 我自己已經約左 mechanic 做真既full service 我預左未來3年最少渣10萬公里 所以買新車同leasing 計起上黎都無咁化算
Lifetime = Warrenty period
https://youtu.be/aBySZB11ls8?si=17nAwEg-QB8thhwa
FYl
之前啲 Benz,BMW 都係咁講過,結果人所共知...
亦都因為設計嘅時候唔預你換,要搵啲專業識得爆開,換曬filter,先至得。
似uber 車
我睇開scotty kilmer 佢都有講 cvt其實好 reliable 只要keep住每3萬里換一次oil 所以我都打算keep住換 希望渣到30萬里都唔會有大壞
所有lifetime oil都係廢話
所以我覺得Subaru佢話自己係lifetime fluid係好膠
我呢架買左 extended warranty 16萬公里個時都無幫佢換到 只係做咗spark plug同computer service, break service
好危喎 subaru 10萬miles左右出鑊氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞