【有得聽有得睇】爲咗幫條女,我同人搞咗個網絡廣播劇

101 回覆
12 Like 24 Dislike
多謝留名!

其實過咗咁多年,而家寫到嚟呢度,我都仍然響度諗,係咪應該加甜寫小倩同昭煌床戰,你哋覺得呢?(sorry,我份人真係好似阿仁話齋,好多撚餘、好撚婆媽 
無絕對答案

如果係收錢既 job,老闆要求寫,緊係寫,要收視,目標為本

老闆無要求,或交返決定權俾寫手,咁就真係隨得寫手自己諗,覺得唔好寫就咪寫
如果指示係咁清晰嘅話就好啦
嗰陣佢一味話冇所謂,隨我中意
一陣話要收聽率,一陣又話要顧住班受害人
其實講到尾就係顧咗多人聽先,但有咩事俾受害人嘈嘅就唔關佢事 
究竟阿仁同昭煌有咩深仇大恨,成副心機都擺曬響佢口中嘅「狙擊昭煌」呢件事上面,就連以前中意過嘅女仔俾人攞嚟寫甜故佢都完全唔介意?

「你諗咁多做乜丫。」由於阿仁忙住搞佢嘅「狙擊昭煌」計劃,劇本方面嘅嘢幾乎交曬波利嚟處理,所以我哋幾乎日日就算唔見面都一定會傾電話。傾多幾次,我發現佢做嘢唔只爽手又有交帶,仲同我一樣對阿仁嘅處事手法有不少微言,「阿仁成日將d嘢收收埋埋懶神祕咁,你寫完、錄完個劇之後,件事就已經同你無關啦,你又洗乜理佢咁多?」

「咁你呢,波利?你又唔係受害者,點解要出錢出力幫佢『狙擊昭煌』?」

「可能係因爲無聊,又或者係因爲睇唔過眼掛。」波利望住窗外,眼神有少少迷惘。

2014年3月,一班人因爲睇唔過不公義嘅事走埋一齊,當時呢樣響舊登被稱之爲「憨鳩」。波利話佢唔知點解要做咁憨鳩嘅事,而我哋更估唔到,半年之後,全香港竟然有過百萬人都同樣全身投入去做憨鳩嘅事。

「喂,諾斯,你咪響度一輪嘴講『憨鳩』啦,你聽咗阿仁佢哋錄嘅廣播劇第一集未呀?」

波利今次叫我出嚟之前,同我講話暫停唔好寫個劇住。當時我都feel到出咗事㗎啦,點知當我攞部電話出嚟,俾我聽咗阿仁「精心炮製」嘅第一集唔夠十秒,我個心入面就只剩低五個字:唔・撚・係・呀・嘛!!!

電話播出嚟嘅聲音,好明顯係求其搵幾個人響房圍埋讀就算。唔好話剪接同營造空間感,就連揭紙聲同呼吸聲都錄埋,根本完全投入唔到個劇情。

我日日放工之後開始趕稿,平均兩日就趕起一集,爲咗追製作組嘅進度,我連Lunch都唔食,日日食晏響公司狂寫、搭車又寫,連去廁所都響度寫,條友竟然錄d咁嘅嘢出嚟!!?!

雖然收咗錢,但聽到阿仁搞多pat咁嘅嘢出嚟,我真係想打人。

「你哋製作組唔係話租studio錄音嘅咩?」

「租咩Studio呀?」

波利眨住一雙大眼睛,一臉問號咁望住我,我馬上意識到發生咩事。

「阿仁之前話會搵間studio錄音,仲話你哋所有人會夾番錢㗎喎。」

「Studio?佢哋去咗Neway唱K,順手響入面錄埋之嘛。」

唔怪之得d聲空洞到咁撚樣啦.....

做直播打機又好,拍片做YouTuber都好,通常只要支咪靚少少,個環境安靜番少少,搵部Laptop都可以錄到唔錯嘅效果。不過,做廣播劇就完全另一回事,由於冇畫面嘅輔助,聽衆會將所有注意力集中曬響對耳度,聲音稍微有少許瑕疵都會放大十倍。

「聽衆能唔能夠投入個劇,好睇整件事嘅氣氛營造得成唔成功。呢方面,聲演嘅人演技固然重要,但硬件方面,用卡拉OK咪已經死得,仲要幾個人分一支咪,一邊讀、一邊遞嚟遞去.....」我一路解說,波利嘅臉色就越來越難睇。

「我都知大鑊㗎啦,阿仁條友仲成日乜都話冇問題。」

對白銜接得唔自然、衣服摩擦嘅聲音,仲有咪同嘴巴之間嘅距離所造成聲源嘅距離感,阿仁係完全無視曬所有嘢,搵人攞住份稿直接讀曬就算。

「雖然我哋唔係專業,但都唔好咁丫,咁嘅水準你敢擺出去俾人聽咩?」

爲咗提升個劇嘅水準,我特地問公司借咗支拍嘢嘅咪俾阿仁,諗住有波利現場監督應該好d啦掛.....結果錄完之後,揭紙聲、呼吸聲、就連有條友錄錄吓R痕同吞口水我都聽的一清二楚,明明第一集故事講阿仁響屋企寫故,點知錄出嚟好似阿仁瞓街嘅咁。

「阿仁話,呢間房已經係朋友嘅『錄音室』,如果咁都唔啱嘅話,我哋自己出去搵地方錄喎。」

望住波利愁眉苦面個樣,我嘆咗口氣,原本只係寫份劇本就算嘅,而家,唯有幫到底啦.....
老實講,波利認真嘅態度挽救咗個劇,亦直接影響咗我對成件事嘅投入感。當時,劇本寫到小倩終於發現自己俾昭煌呃咗,關於小倩嘅故事已經將近尾聲,我大可以求其寫完拍拍屁股走人,但結果我都係答應咗波利出去搵錄音室,同佢去行勻新蒲崗、九龍灣、觀塘、牛頭角同油塘。

記得嗰陣已經係2014年嘅5月,雖然未到端午但已經熱到我哋成身汗。終於,有晚行到八點幾九點,我頂唔順投降,捉咗佢入APM響Food Court搵個位坐低,諗住食個飯先再算,點知都未開聲講,佢就已經攞曬d資料出嚟,鋪到成檯都係。

「你去買嘢食啦,我打多幾個電話先去買嘢飲。」波利着住條裙翹起對腳,戴眼鏡個款成個Missy響度改卷咁,就連隔離食緊嘢嗰幾個中學生都響度係咁𥄫。我忽然有個好可怕嘅諗法,唔通波利都係其中一個受害者?

之前我有問過阿仁究竟佢俾我嘅名單之外,製作組入面仲有冇受害人,當時阿仁斬釘截鐵咁話冇,但而家睇住波利額頭滴住少少汗,全神貫注睇住d資料個樣,實在唔難想像昭煌會向佢埋手。

「你飲咩呀,我幫你買埋啦。」

衆所周知,APM Food Court買嘢食就方便,但飲嘢嘅種類簡直係少得可憐。我聽到波利話想飲茶,專程走落樓下一田買支伊藤園俾佢,而我自己就買支蔘蜜,點知返到上嚟,波利竟然一手就搶咗我支蔘蜜,仲笑笑口推返支伊藤園俾我。

「女人係善變㗎,乜你仲未習慣咩?」

我諗,呢個就係偷𥄫波利嘅懲罰。

「你仲幻想緊我同昭煌搞過嘢?」

「冇!冇呀!」

「係咪好想寫我同昭煌做愛嘅場面?」
邊鬼個話上網勿認真,認真就輸了㗎?

波利突然問嘅一句,令我當堂hang曬機唔識回答,但呢個衰妹就好enjoy呢d答「想」同「唔想」都死嘅問題,一味就笑眯眯咁望住我。

「我....我只係奇怪真係會有人爲咗公義出嚟做嘢啫。」我飲咗啖伊藤園,嗰種苦苦哋嘅茶味纏繞住我喉嚨,就好似我講嘅呢番說話咁,帶住少許苦澀味。

「你覺得上得討論區留言嘅都係鍵盤戰士?」波利似笑非笑咁反問。

「做埋曬d冇回報嘅嘢,講出嚟都俾人恥笑啦。」我苦笑住回答。

當年,我哋做埋d憨鳩嘢,吃力不討好,擔心嘅係俾人恥笑。今日,如果若果去做憨鳩嘢,要擔心嘅,又豈止係俾人恥笑咁簡單?

「恥笑咪恥笑攞,自己良心過得去,其他嘢理得人哋點諗。」

波利係一個好撇脫嘅女仔,愛恨分明、份人又有正義感,但我好清楚,呢個城市係唔會容許呢種人繼續貫徹自己。我說服唔到佢改變,因爲我自己都唔想改變,但改變係響呢個城市唯一繼續生存落去嘅方法。

嗰晚,我同波利響APM坐到十點半,阿仁突然打嚟,話有個朋友響觀塘開咗間錄音室。我同波利聽到之後,興奮到三扒兩撥食完個飯就拿臨出發,但去到錄音室樓下都已經就嚟十一點。我哋行入一座舊式工廈,發現管理處個阿伯好唔高興俾人嘈醒咁睥咗我哋一眼又瞓番。響推開管理處後面嘅鐵閘之後,我哋發現好似行咗入另一個世界。

呢座工廈我估最少都有四十年歷史,部升降機仲係舊式拉閘嗰隻。由於道閘又舊又重,我同波利拉開閂埋好幾次先終於啓動到部升降機。

「你聽朝唔係返工咩?」我隨口問一句。

「得啦,陣間睇完個錄音室咪趕尾班車返去囉。」

電梯上升得好慢,我哋望住前面一層層、空蕩蕩嘅走廊響眼前掠過,忽然間有種睇緊恐怖片嘅感覺。

「喂,如果而家電梯突然停咗,你估跳出嚟嘅係喪屍抑或係鬼丫嗱?」

「你....你咪亂講啦.....」波利扮曬冇嘢,點知部電梯陣係突然停咗,嚇到佢叫咗出嚟。

「你做咩呀,到啦。」我笑住推開閘門,一個血紅色嘅「12」就響我哋眼前。

「點....點解係十二樓㗎?我哋明明係上13樓㗎喎!」

波利望出電梯外面,成條走廊昏昏沉沉,如果唔係一早知道事情,我應該都會嚇咗一跳。

「電梯最高去到12樓丫嘛,行啦。」我伸手推開閘門,門鉸發出「呀」一聲,回音空空洞洞,完全就係鬼片常用嘅聲效嚟。

突然我感覺到有隻手拉住咗我,「你行慢少少啦....」波利把聲震曬,我就放慢腳步就佢啦,點知個衰妹突然一個轉身兜過咗我,仲一口氣跑上13樓。我見佢跑得咁急,忽然覺得後尾枕有少少涼意....

「喂,等埋!」

我近乎係衝刺咁嘅速度跑上13樓,點知呢度條走廊仲黑過樓下!
波利同我一樣,見到前面近乎伸手不見五指,企咗響樓梯口,梯口隔離就係廁所,一陣陣陰風從裡面不斷吹出嚟....

我哋拿臨嘅電話照住條路,硬住頭皮繼續向前行,終於去到一道好舊嘅木門面前,見到嗰間所謂錄音室嘅招牌....

「你哋搞咩呀,面青青咁嘅?」

嚟開門嘅人叫雷哥,睇落大概五十歲左右,係錄音室嘅負責人,而阿仁同阿嵐兩個原來一早就到咗,幾個人坐響錄音室嘅客廳飲緊嘢。

阿嵐見我哋有d唔妥,拉住波利問發生咩事,而我哋就梗係扮曬冇嘢啦,唔通話人知我哋自己嚇自己咩。

點知....

「你哋兩個梗係遇到嘢啦,不過冇嘢嘅,佢哋唔會搞你,頂多係去廁所時候睇住你屙尿嘅啫。」雷哥聳一聳肩,講到理所當然咁,嚇到我同波利連廁所都唔敢去。

雷哥個錄音室除咗位置偏僻少少之外,其實真係冇嘢可以挑剔。佢帶我哋參觀一下,控制室入面個Panel同一般錄音室冇太大差別,一大一細兩間錄音室可以同步錄音,就算我哋個劇有d場口要同時七、八個人一齊演出都可以處理到。相比阿仁去卡拉OK攞部電話出嚟錄音,呢度簡直就係五星級水準。

參觀完,我哋坐低同雷哥傾套劇嘅細節,講清楚我哋想做到d乜嘢效果,大概個檔期係幾時開始、幾時結束。然後響傾價錢之前,阿仁落曬嘴頭同雷哥講話套劇所有人都係義工性質、無償做嘢(除咗我...),而搞個劇嘅目的只係想有更多人提防網絡騙子。雷哥份人都係講義氣嗰種舊派嘅人,佢一聽到阿仁講到咁正氣凜然,就答應咗俾個友情價我哋幫手錄呢個劇。

「嗱,不過先此聲明,我可以幫你哋錄音,但係我冇時間幫你哋搞後製㗎。你哋自己用電腦剪接,中意玩得幾花巧就你哋自己決定,我只係幫你執好條聲帶,等你哋個劇播出嚟唔會太過失禮咋!」

雷哥最後冇收我哋人工,只係象徵式咁收番錄音室嘅最低消費。有時錄音錄到過曬鐘,佢都冇俾面色我哋睇又或者嗌話要加錢,反而仲俾意見我哋,叫我哋唔好心急返入錄音室試多一個Take。嗰刻我先知道,香港人原來爲咗一件事,真係可以擺低「錢」呢樣嘢,同你仆心仆命唔計較去做好一件事!響嗰刻,我第一次覺得有一班人一齊做一件好憨鳩嘅事,原來係咁開心嘅。

「你笑曬口咁款做咩呀?」波利突然挨過嚟問。

「話我?你自己咪又係忍唔住個開心樣?」我哋兩個對望一眼,最擔心嘅問題終於解決咗。

呢一刻,一直烙印響我腦海入面。到後來套劇出唔到街,塵封響我部電腦入面八年,甚至到所有人都放棄曬,我仲繼續堅持響連登出故寫番件事出嚟,有少少,都係源自對雷哥嘅一份愧疚感.....
自從錄音室嘅事落實咗之後,製作組班人認真咗好多。尤其佢哋第一次行入錄音室嗰瞬間,我睇到所有人嘅眼神都唔同曬。之前,就算約好出嚟對稿,成班都係嘻嘻哈哈玩住讀完就算,但而家,當大家坐響錄音室外面嘅時候,所有人都開始自動自覺攞起份劇本研究自己嘅對白。

我同波利對望咗一眼,冇諗過大家會有咁嘅轉變。爲咗兼顧埋現場嘅指導工作,我乾脆落場錄埋一份,由錄音室入面直接同雷哥溝通。至於演員嘅安排,我就全權交曬俾波利處理。終於,第一集完成啦。雖然效果未係盡善盡美,但聽落總算似模似樣,水準遠遠超過阿仁響卡拉OK用電話錄音嘅版本。

「我覺得今次未夠自然,下次錄音,我要試試講得再賤d。」飾演昭煌嘅Rocky係第一次做戲,未放得開嘅佢不斷重複昭煌嘅對白,一臉尷尬咁露出憨厚嘅笑容,令大家忍唔住狂笑。

「警犬同無人勝兩個扮『高登癲狗』同『爪黃飛電』嘈交可以再盡d就真,你哋兩個太斯文啦!」阿唯呢個當事人完全係樂在其中,索性自己演繹番當年俾人鬧嘅對白。

我攞住份劇本,睇住大家嘅轉變,心入面有種難以言喻嘅感覺。

「冇諗過自己寫嘅劇本會影響到咁多人呢?」波利走埋嚟搭住我膊頭,笑笑口咁望住所有人。

以往,我接嘅工作,都係爲咗滿足客戶需求,寫佢哋想我寫嘅嘢。收咗錢,滿足咗個客,其他嘢,我早就學會放手唔去諗、唔去理。偏偏今次呢個job,就算錢少,我都好似着咗魔咁越踩越深。

「阿仁成日話,連登仔就算平時點踩對方,但有起事上嚟,個個都識得爲件事企出嚟幫手。呢團火,就係我哋香港人嘅特質啦。」

2014年嘅5月,當時呢團香港人嘅火仲未徹底燒起來。我亦只係半信半疑咁做好自己本份,希望做到個劇出嚟唔失禮就算。結果,有幾次,有部份場口唔夠演員,波利臨時上討論區出po問有冇人肯出嚟幫手客串幾句,冇諗過真係有人肯出嚟,年紀最細嗰個只係得中二!

爲咗做到最好,所有人唔介意試多幾個take,有時候放工就直接衝上錄音室,飯都未食由八點錄到凌晨十二點,錄音錄到過曬鐘要補錢就大家攤分番條數,真係做到爲咗個劇、爲咗將昭煌嘅惡行公諸於世完全唔計較得失。

若果認真做一件傻事係會俾人恥笑的話,咁至少同一大班人一齊俾人恥笑,我無怨無悔囉。
Lm
2014年嘅六月,我哋如常錄音搞到半夜十二點。不過呢晚大家好似唔記得聽朝要返工咁,離開錄音室之後,一行十幾人,沿住觀塘興業街走向唯一可以食宵夜嘅地方 —— 麥當勞。

嗰陣麥當勞仲未搬,響The Wave對面半夜都照常營業。我哋成班行入去,原本只係得番小貓三四隻嘅餐廳突然坐到爆曬。飾演米芝蓮嘅如意同幾個製作組成員嗌咗成晚餓,一口氣嗌咗十幾個麥樂雞餐,可憐班職員原本準備收工,結果俾我哋搞到今晚有排執手尾。

「你哋食還食,唔好搞亂晒個地方呀!」波利見我攰到唔想出聲,雖然佢自己都好攰,但都死撐擺出大家姐嘅姿態,嚴肅咁督促住班友唔好玩得太過火。講真,波利一開聲,個個都慣性服從,冇人敢多講半句,所以一轉眼全場都靜番曬。

「波利,辛苦你啦。」阿仁呢個衰仔,明明係搞手,但成晚就坐響阿嵐隔離,而家先終於開口。

咦,咪住。

今晚錄音嘅進度已經講到小倩知道自己俾昭煌呃咗錢同感情,而阿嵐唔單止同小倩一樣係受害者,而且佢今晚仲有份演出.....

「你都幾後知後覺㗎喎。」波利見我呆咗一呆,挨近我耳邊笑住細聲講。

「咁你又唔提我?」

「提你有用咩?你淨係掛住錄音,乜都唔知㗎啦。」

就響我留意緊阿嵐嘅時候,原本乖乖食緊麥樂雞嘅如意突然擰過嚟,一副八卦樣:「係喎,你哋覺得小倩有冇同昭煌扑嘢丫嗱?」

一如所料,阿嵐聽到如意呢句說話立即黑面,我見勢色唔對,立即叉開話題,「鬼知咩,我又唔係匿響佢哋床下底!」

「你點寫劇本㗎,呢d重要劇情嚟㗎喎!」如意一心諗住聽八卦,完全冇留意阿嵐同阿仁嘅反應,一直捉住個話題唔放,搞到我鬼咁尷尬。

最終,願意跳出嚟幫我解圍嘅,係阿唯。

「其實小倩出事之前,已經有人響討論區爆緊昭煌大鑊㗎啦。」
當年,有個絲打,網名叫「柳哥的情人」(簡稱「柳情」),響高登討論區開Po,話佢係昭煌嘅SP,仲成日同昭煌出去爆房。

起初,柳情仲未知道自己係SP嘅身份,根據佢嘅描述,響小倩俾昭煌呃錢之前嘅幾個月,佢就已經「領咗嘢」。嗰日,係星期六嘅下晝,昭煌如常約佢響灣仔嘅時鐘酒店爆房。床戰嘅過程雖然唔算精彩,但昭煌嗰種無微不至嘅關心,同纏綿之後依然抱住佢嘅溫柔態度,正好滿足咗柳情心中一直渴望嘅愛同呵護。

就響佢哋兩個赤裸咁抱住對方,享受緊呢場性愛過後嘅餘溫同氣味之際,昭煌突然開口問咗一句:「BB呀,你有冇聽過日本九州嘅天幕海灘呀?」

「天幕海灘?」

「聽講嗰度d沙好幼細,好似你d皮膚一樣咁滑。」

昭煌一路講,手指一路調皮咁由柳情嘅香肩滑落到乳房嘅側面,然後一陣酥麻感隋住昭煌嘅手指響佢乳暈上面打轉嘅同時,不斷刺激住佢嘅大腦。

「去日本?但係....」

柳情想話佢請唔到假,但昭煌嘅手指好快就再次將佢攻陷,高潮過後稍微平靜嘅呼吸再次急促起嚟,原本以爲消逝咗嘅快感又一次被喚醒。

「我諗過,不如我哋請幾日假,一齊去日本渡假,日頭就對住個海relax吓,夜晚食完飯,我哋聽住海浪聲,我幫你輕輕按摩.....」

昭煌嘅手指由乳尖輕輕滑到小腹,再繞過柳情嘅小蠻腰,遊走到充滿彈性嘅臀部,彷彿唔捨得俾佢嘅慾火熄滅。

「我響日本嗰邊有地方住,我哋去完海灘,可以一起慢慢行返屋企,一整晚嘅時間得我同你....」

昭煌嘅說話輕輕傳到柳情耳邊,但佢得到嘅回應,就只有陣陣嘅嬌喘聲。

昭煌冇急住滿足柳情,只係不斷響佢耳邊描繪兩個人去日本玩嘅情景。最後,柳情終於答應去日本,昭煌就趁機伸手摸向佢雙腿之間,果然兩條白滑嘅大腿盡頭早就氾濫成災,濕潤嘅入口隨住柳情腰肢扭動不斷吞吐,就好似想將昭煌嘅手指完全吸入去咁。

事到如今,柳情可以話係肉隨砧板,昭煌提起陰莖,一口氣長驅直進頂到子宮深處,嬌喘同呻吟混雜快感嘅呢瞬間,柳情已經失去咗所有思考能力。每一進、每一出,小腹撞上肥臀嘅啪啪聲、愛液響摩擦時發出嘅聲響,呢一切就好似海嘯咁將柳情徹底淹沒。直到高潮臨近,兩個人嘅舌頭依然互相糾纏、互相索取,然後當精液注滿子宮嘅時候,柳情腦中除咗留響昭煌身邊之外,已經容納唔到其他嘅事情。
唔係,不過故入面有提到佢,響後面d嘅劇情
夜半廚神係咪當年既高登女夜鬼
睇嚟連登仲有少少當年舊登嘅老朋友響度
小姓奴當年已經係神檯級,佢有同幾個相熟嘅作家有個WhatsApp Group,遲d會講呢個WhatsApp Group嘅嘢。戴番少少頭盔,個故雖然唔係100%還原當年所有嘢,但我好肯定講落去大家都一定知昭煌究竟係講緊邊個,就連阿仁、阿唯、爪黃飛電全部大家都可以估到講緊邊個。

咁多年之後居然見到呢單嘢再出現
呢個故並唔係完全100%還原當時發生嘅事,我相信過咗10年,今日再用小說方式寫出嚟,大家應該會仲好有印象,甚至可能知道好多我響訪問同親身經歷都冇遇過嘅嘢
因為呢單嘢都識咗幾個朋友
但估唔到仲會見得返
「小倩點解要咁做?佢自己都係受害者,點解仲要響柳情個po踩多腳?」我同波利聽阿唯講嘅時候,對小倩嘅舉動真係完全𢯎曬頭。

「佢要發泄丫嘛。」阿仁嘅說話當中帶住少少不滿,即使件事已經過咗好多年,但顯然佢對當年小倩嘅處事手法依然係好不滿。

「你可以咁講嘅,」阿唯飲咗啖可樂,有少少似看透世情,帶住少少同情嘅口吻話,「小倩知道自己蠢咗,睇到人哋響討論區踢爆昭煌,所以咪借鬧人嚟鬧自己囉。」

借鬧人嚟鬧自己.....咁高深嘅嘢我真係聽唔明。

波利白我一眼,個樣就好似話緊我唔明女人點諗,「就好似有d人發脾氣會鬧自己死蠢。小倩冇聽身邊朋友嘅勸告,信錯咗昭煌,但結果佢身邊所有人個個都係擔心佢,連一句語氣重少少嘅說話都冇講過。」

所以小倩就兜個圈留言鬧自己唔抵可憐?

咁做,有咩意義?

「結果,小倩呢句說話成全咗佢想俾人鬧嘅結果。而佢就因爲俾人鬧嘅關係,索性響討論區發癲,將所有情緒發泄曬出嚟。」

即係,小倩係故意自爆、故意發癲,發泄佢俾昭煌呃嘅情緒?

「寫得響公海嘅嘢,有幾多係真心丫。留言嘅說話背後有乜動機,其他人根本無法深究。」

吓?我寫得嘅好多都係心嗰句喎.....

波利望咗我一眼,眼神好似望住個....小朋友咁。

我皺一皺眉,唔洗咁對我掛?

「當然,你有權響討論區寫真心話啦,」阿仁嘆一口氣,就好似個過來人咁繼續佢嘅論點,「只不過人哋亦有權認定你嘅真話係假嘅。」

呢刻我終於明白點解「上網勿認真」,原來就算你「認真」,其他人點睇你根本控制唔到。

「你咁講,即係昭煌單嘢冇得搞啦。就算有曬證據攞出嚟對質,條友都可以嘅分身帶風向,東拉西扯搞亂件事,等d人覺得煩就叫人收皮。」

「咁又唔係喎,網絡世界仲有句說話叫『有圖有真相』丫嘛!」阿唯笑一笑,慢慢將部電話推到我面前。
等等,即係話,你都係廣播劇製作組嘅朋友?
當年綜緩新移民林超黃有邊個唔識,不過你呢個post標題唔夠爆唔夠吸引,註定失敗,網劇都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞