李靜:我當年呢,3000蚊一個月咋噃,我攞到牌噃,攞完牌成個月都係得一萬蚊,我覺得社會喺度進步,應該點讚政府。

253 回覆
44 Like 592 Dislike
記唔記得當年老麥幾錢一個餐?
世界變咗,進咩步?

運動員呢個職業係低人工你咪直接認囉,咩政府進步多撚餘,book 個場打波都難,泳會跟著方力申比賽都唔計
美國籃球ncaa本身係勁仆街
一方面學校用球星賺晒錢 關注勁過nba
一方面學生冇糧出
不過今年終於改革可以出糧
而家李靜幾多錢一個月
因為係上面連$3000 都揾唔到
讚完佢自己得益😆
舊屎一萬蚊一間樓啦,而家一萬蚊都買唔到一呎又唔講
佢哋收到稅單時就會後悔
公道講 唔係有商業聯盟嘅運動都係興趣嚟 呢個世界要用興趣搵食十不存一好正常 有糧出有資助算係咁

不過練習場館應該要起足 啲街外場會熄燈唔俾打唔俾踢呢啲戇鳩政策唔應該存在 起好啲隔音俾普通市民多啲機會去接觸都好呀 同埋唔起場館連商業聯盟都好難生存 見籃球仲要係修頓個細場打知咩事
香港好多都係死症嚟,地方太細,無可能樣樣都兼顧到,總有啲位係要犧牲。
明明篇文幾正面
點解俾你地班連登仔講到李靜成個廢佬咁
江講錯野 要李靜幫佢頂
何詩蓓低人工咩?比賽獎金咁多年加埋接近2千萬 + A+級運動員人工每月40k +各種代言(例如Chanel),跑贏同期打工畢業生

運動員冇成績嘈咩人工低?冷門劍擊金有6M咁爽,其他國家劍擊金會有幾錢?
用個別例子講整體係冇意義
佢老味當年係大陸3千蚊做大爺啦
優秀運動員唔會人工低,美國入唔到NBA嘅籃球員唔通人工會高?

不停有單開保險妹有每月十皮,或者冇單開保險佬得底薪唔通又嘈?
當年攞到牌都無100萬獎金
你班散仔想好過我?
無咩意義?美國次一級嘅棒球,籃球員都係要搵part time 養自己,因為就係唔夠精英球星嚟,呢個係資本主義必然會發生。

唔通要為咗可憐下其他無成績嘅運動,而要隔硬畀錢佢哋?
咁你可以計吓比例,咩叫優秀運動員?
以整體計係咪個別例子?
即係個別例子囉,佔整體極少
大家都知所謂精英,所謂有成績嘅有幾多人
今年女團冇成績
係唔係要扣錢呢
下下都個別例子

喺外國,冷門運動無人睇,啲運動員都唔會話政府唔支助,因為行呢條路嘅人嘅佢哋揀,無人揸枝槍指住佢。

係香港咁得意,咩都話「政府要點點點」但同時又話政府干預太多,根本日屌夜屌嘅人就最適合而家由治及興嘅香港,因為政府會安排晒
又係呢啲廢老口吻

係掛
我都唔係講緊呢樣嘢,唔知你想我點
佢哋接受唔到政府做好事
接受唔到個現實同主流媒體有出入
Btw其實劍擊Ryan同乒乓波隊
都唔敢講話好慘啦
D人就咩都賴政府
但明明運動成績不斷創佳績
咁鍾意支持香港運動
有甲一港超呢d非精英項目
日屌夜屌政府嘅
有幾多肯比一百幾十入場睇呀
啱啱 u20 棍網球喺香港旺角場搞,仲搵lollytalk 嚟做開場表演嘉賓,我眼見都有贊助,例如九巴。

但係要香港人畀錢入場?都係政府責任去培訓同推廣,唔關我事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞