李靜:我當年呢,3000蚊一個月咋噃,我攞到牌噃,攞完牌成個月都係得一萬蚊,我覺得社會喺度進步,應該點讚政府。

253 回覆
44 Like 592 Dislike
咁班運動員咪一樣
個個月有3皮野人工穩袋
住+醫都有保證

大把人去踢波
除時有D名既,可以做下KOL,5,6萬都有機會
你講呢啲嘢你估政府冇做?
的確福利好左好多
係班人嫌唔夠
嫌少未唔好打
李靜認為現時資助額比以前已經有很大進步,形容香港運動員愈來愈幸福:「對比我當年呢,我3000蚊一個月咋噃,我攞到牌噃,攞完牌成個月都係得一萬蚊

飲食業老闆認為現時人工比以前已經有很大進步,形容香港飲食業員工愈來愈幸福:「對比我當年呢,我3000蚊一個月咋噃,我學到師噃,成個月都係得一萬蚊

屌你老母萬能key
容國團
工資係78.5人民幣
成班運動員同教練都比人揸住春袋,多口即刻取消精英項目
鬥慘
知唔知會通漲?
佢當年既級數應該比賽獎金賺到好多

但唔係項項比賽都咁易贏獎金,全世界多人參加水準高既熱門運動就真係食老底,你叫馬拉松點係世界賽贏頭8競步程小雅都咁樣講

如果生得靚少少楊文蔚根本冇比賽過咁滯都可以賣廣告做代言,我去到英國sport direct都見到佢大頭,其他冇咁靚女或者男仔以我所知都有唔少有做教練或者其他PT
男團入唔到奧運其實好合理
香港頭4個世界排名45,99,114,160
追唔上通脹呢
成日諗佢點屌鳩李琹
果5-10年既香港乒乓球隊係最勁
而家果班世界排名幾十百幾咁
講緊係香港男女頭4個球手先係呢d排名
而家嗰班無心打
果陣拎奧運銀牌唔少代言,有名氣做唔少野
佢地果陣級數有返咁上下,比賽有獎金
其實係得啲極權國家,例如北韓先會用公帑嚟養住運動員。

外國係食自己
美國係咪大學養埋你代表學校比賽,畢業你都唔掂就可以做返本科工作轉行,我見美國大學學界係搞到職業級咁,特別係籃球同美式足球

其他國家唔知
乒乓波 羽毛球 係香港係 好過 踢波 同玩具

前者薪高糧準

之者會比人拖糧 ,什至走數
後者
美國嘅大學係會畀 scholarship 一啲玩得好勁嘅運動員,例如籃球/美式足球呢啲熱門項目,冷門嘅係食自己。

而且美國係資本主義,有咩係靠自己爭取,政府基本上唔理你
你廢姐,3千1Q
當年$2一杯新地筒
我記得細個食左好多年2蚊
佢一開始加價就一發不可收拾咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞