李靜:我當年呢,3000蚊一個月咋噃,我攞到牌噃,攞完牌成個月都係得一萬蚊,我覺得社會喺度進步,應該點讚政府。

253 回覆
44 Like 592 Dislike
點同 人地商業化咁成熟,香港學界玩得好會唔會有Nike同你簽約?
上咗岸
美國大學收生唔會淨係睇成績,會睇埋你課外嘅成就

但係咪一定要代表學校,要睇scholarship嘅conditions

要講嘅話不如話美國個文化就係慕強,大學本身就想收到唔同領域上出色或者好有潛力嘅人來進一步提升reputation

何詩蓓唔計佢亞洲賽啲成就,淨係世青賽冠軍,青奧兩銀,加上學業好,呢個portfolio 基本上係佢揀大學

補充少少,體院合約寫明唔畀人做全職學生
人哋商業化到係因為本地人支持,香港人都可以做到㗎,買飛入場睇,或者睇直播囉
咁佢依家收三千出番來打喇!駛如新運動員啫
點讚政府呀

個post大部份人30+
唔岩聽,拉
我睇完佢個攻略都已經唔撚想玩

煩撚過返工
佢把口就係度讚,但好明顯係度屌緊啦,句說話有骨
其實係你個市場有幾大,導致你個項目搵唔搵到錢,搵到錢咪有資源俾你
又或者你根本都唔需要政府嗰少少資源,你高薪+獎金,都afford 到自己物理治療&教練
你見唔見LeBron James/ Messi 會問政府拎資源,根本唔需要,佢自己有成team 人去run
你既要求真心唔算好高,呢個數係外國三四線聯賽既大後備都有
不過出世係香港都係算啦,陳七當年都已經係本地top tier 都好似冇呢個數
我上尼澳果期都巳經係bb20 了
陳七點會無
羅神時期喎
佢個份傳統中國人奴性嘅美德,完美地表露無遺
咁李靜你今日唔拎返你大陸教練當年份人工?
串?係邊個位
又冇人駁
講咗十頁,都未有人諗到點駁

政府就睇死香港人得把口,我係政府就順住民意去養運動員,然後要佢哋做政府口舌,就好似江同志咁。

拎得政府錢有代價㗎
不過真係兒時回憶

貧富階級差別
死大陸佬永遠都係死大陸佬
當運動員係演員咁計, 茄哩啡都係演員, 應該都要比返最近工資嘅。
出比賽當表演, 應該比返最低工資

平時訓練, 返工自修都唔計人工, 無理由比錢佢地掛
陳七好似6,7萬人工
代言另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞