美國游泳專家分析潘展樂破游泳紀錄原因

240 回覆
232 Like 19 Dislike
https://youtu.be/rW_zCHlpCSY?si=Pg1iyDmwWlRO-hbg

美國Youtuber、游泳專家Fares Ksebati分析潘展樂的游泳方式,試圖儘可能理解潘展樂的成功。(編按:據了解,Fares Ksebati在今年6月做了這支影片介紹,潘展樂在杜哈舉辦的男子4X100公尺接力賽中,游出驚人的46秒80,打破男子100公尺自由式游泳的世界紀錄,他當時亦預言潘展樂有望再打破世界紀錄。)

Fares Ksebati在影片中分析,首先注意潘展樂是怎麼呼吸的,可以看到他的整個頭頂都在水面以上,而他的下半部分則完全在水下。慢動作下,當他呼吸時,如果沿著頭的側面畫一條線,可以看到一條頭線和一條水線,這兩條線幾乎是平行的,因為他保持一隻眼睛在水面上,另一隻眼在水下。Fares Ksebati分析潘展樂的泳技。(影片截圖)

從側面角度還可以觀察到他每次劃水的距離,劃水次數不多,但劃水距離都很遠,這讓他在整個100米的比賽過程中都能保持高效——前50米游了22秒多一點,但後50米仍游出了24秒。要保持這個速度必須要有非常好的劃水距離。

分析他的踢水,Fares Ksebati稱讚他的踢水簡直像台踢水機器,像渦輪增壓、水上摩托,這讓他可以游得飛快。強力踢水使他手臂劃水、抓水和拉水更加有效。他的踢水力量大到幾乎聽不到聲音。現在看來,潘展樂的秘密武器都是拜他的踢水所賜,踢水不夠強力使不出來這招。

原文網址: 潘展樂泳技被疑「人類做不到」?美國專家逐格睇分析他的秘密武器 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1047427?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

On9 專家,洗撚分析
連登仔一早講左有新藥
連登仔咪講左係新藥囉
信專家食屎啦
踢水不夠強力使不出來這招。

佢踢水能力勁過歐洲體格勁嘅人
you think you

利申佢有冇食過藥關無所謂 純粹睇戲
解釋孫揚問題先講野啦
連登仔有公信力過班專家啦
真,
破紀錄->食新藥
唔破紀錄->無食藥
唔破紀錄有金->有金牌有撚用咩
唔破紀錄又無金->無金牌有撚用咩
又係唔關你事
同一個人?
你講漏左只限中國
呢啲所謂美國游水專家得啖笑

游水Post 已經有幾個玩過學界嘅巴打分析咗一定係食藥
唔係呀 食藥都係美國人呀
體育分析,我只信連登仔
真,美國佬吹到咁勁咪又係唔敢黎香港玩學界,證明學界先係最top,聽美國佬講不如聽學界ching講
唔係連登仔分析唔洗睇
算把啦
連登只係以前啲地平說撚
咪玩啦你
唔識游水都知啦
covid, 苗撚嗰啲唔係專家? 你班傻閪咪又係揀嚟信
唔知點解連登仔特別撐呢條友
其他中國選手就由得佢死咁
使L 學界咩
我個fd 喺樓下公眾泳池識個成日游水既阿伯都知啦
呢排佢地國家重點推介
所以老閪都要撐
講體格 佢都米9 力量既野 練番黎既姐
我地連登係唔會承認呢塊金牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞