有冇人覺得香港已經進入咗垃圾時間?

165 回覆
430 Like 26 Dislike
垃乜撚嘢圾時間丫
由治及興緊,現在進行式,識唔撚識嘢嫁
比班暴徒打爛左
你個logic都唔合理
仲有一樣嘢都好緊要㗎 就係唔講得真話囉
香港大把人才 亦都大把產業可以搞
問題係唔珍惜人才 亦都冇諗過發展啲乜嘢本地企業呀嘛 大把商家佬或者飲共產黨奶水嗰啲 成個心態都冇諗過建設香港 淨係諗住賺夠就移民

有心喺香港發展嘅 調返轉俾人當狗咁撚 而且一個地方唔容納真話 唔容納不同意見 係好難發展到落去㗎

杜拜咪一樣冇天然資源 剩係得錢 但係人哋識得轉型 識得攞錢投資 識得去另謀出路

香港庫房由回歸前已經開始俾人虎視眈眈 之後就直頭大條道理喺你個庫房度搶錢添 根本都冇諗過搞好呢到 唔收皮就假啦

同埋就係某啲黨 搞乜就衰乜㗎啦 自己揭下歷史書睇吓 每一個俾佢接手嘅地方都俾佢玩爛 香港咪算係咁囉 比人哋搞鳩咗咁耐 都爛船仲有3分釘 奇蹟嚟㗎啦
Push
逃難
你邊位
識咁多難民
會唔會係你圍係個echo chamber到
金融唔只係股市講咗好多次

倫敦強喺外匯
新加坡強喺債市,股市係廢
香港就相對強喺股市

但各國股市喺美國面前都係垃圾
香港嘅價值只有聯繫匯率,冇其他
30年前嘅大學生係天之驕子
而家嗰啲有一堆都係學店讀屎片
Common law同國安法有咩抵觸之處?
請病假普遍要醫生紙都係關鍵之一

如果學鬼佬公司咁唔需要醫生紙請病假,街邊診所生意會大跌
減鳩班教畜人工啦屌
有超哥係到坐陣,仲定義埋依個10:16 黃金比例
一定唔係垃圾時間
香港仲有咩人材
應該問邊度唔係進入左垃圾時間?
有細路有能力又唔移民嗰啲
就好似當年九七前有得申請bno但冇去申請, 結果畀仔女埋怨一世
歷史不停重複
香港講先
笑到最後 = 最後先受負面影響≠唔受影響

金字塔再矮、再窄,佢哋依然係喺最高層

同大陸一樣一係國企,一係間公司靠國企,大公司全部離唔開政府。普通平庸百姓唯一出路入政府
中國FG好早已經話只aim醫師公
香港都逐漸變成同中國一樣

中國佢哋叫「醫師公」鐵飯碗

香港高人工慢慢只會淨低:公務員、醫護、老師

一個經濟體個個搶鐵飯碗就知「經濟結構」有問題

即使中國、香港keep唔到玩高地價政策/土地財政,呢啲鐵飯碗都係最遲、最少程度受負面影響

因為金字塔再矮、再窄,佢哋都係頂層
呢個係從制度上形成嘅結構
想問你呢個回應有邊個詞語係你自己發明,冇跟人「口水尾」?
關肺炎咩事丫
好既國家比人霸住晒呢, 中產又唔捨得
當年有個千古罪人首相 冇辦法
呢個真,英國啲走火條例鬆散到某個點

不過,另外原因都係因為香港細,所有野要加改都相對上容易
印度係失敗例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞