有冇人覺得香港已經進入咗垃圾時間?

165 回覆
430 Like 26 Dislike
1997: 人均GDP全球頭10,收入中位數10,000港紙,係全球嘅航運物流中心,大量日本人來香港旅行,本地港人消費力旺盛,啱啱經歷完中國四大行上市,晉升做亞洲金融中心,仍然係全球嘅電影中心,地產興旺

2018: 人均GDP全球頭16,收入中位數18,000港紙,係全球嘅空運中心,大量大陸人喺香港旅行,旅遊業上升做其中一個支柱產業,紐倫港全球三大金融中心地位穩固,有兩三間獨角獸企業,創科初見成果

2024: 人均gdp全球20,收入中位數預計20,500, 除咗仲係全球嘅空運中心,其他一片死寂
等死就等死,垃乜撚野圾時間?又要跟人口水味,人講你又講,你就真係垃圾喇!
英國留得既老底仲有幾多?
英國自已呢?
藍球早有呢個term啦,係以前少人講米費時講,引人誤會
20-22疫情期唔明朗,但23年疫後無左疫情因素清晰晒,絕對係入左垃圾時間。
英國人建立香港比建立英國做得更完善
某程度上岩。
香港好安全囉
等爆,已經無可能再有以往賣地收入,庫房遲早乾塘
有唔同,垃圾時間係形容一個周期既部分,可能係50年,100年,之後就會慢慢變好
見到正苦呢年為左救經濟不惜動用庫房,但效果差,而家庫房急跌,感覺就係回天乏術
講真 係醒嘅就趁呢個時間學吓KK園班撚樣點樣詐騙同人口販賣 過多十年八年財務自由就係你
其實你如果真係離開左香港
仲日日怨婦咁踩港為乜
主要係有經驗,就同都市規劃一樣
明明中国香港大学生前途一片光明🙏😅

八大畢業生年薪調查 港大達38.5萬元 浸大升幅最高
https://lih.kg/3762472
兩兄弟惺惺相惜,兩個稅後收入中位數都差唔多,英國出街食飯,工業品貴,香港買樓貴工時高
都係想為香港好姐
收成期嗰班搞掂就夠啦
港紙跟美金升值,香港人瘋狂去旅行,笑其他國家人工低

依家係似日本泡沫爆破前嘅巔峰時期
由於老本厚、負債低,維持返十年八載唔成問題
我理得英國自己死啦 我剩係知依家香港冇晒活力 過一轉深圳好似見到十年前嘅香港咁
仲係世界第六大經濟體
倫敦仲係金融中心
駛你喺香港道擔心?
跟本個勢就係輸入大陸人 本地一齊爭飯食 就咁簡單 順手洗埋牌 政府所講既外資即係大陸企業 有能力啦啦聲移民啦 就咁簡單
完美制度+完美人種
香港人種太無敵 太多黎生
又唔似阿差蛔好食懶飛 成日攪事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞