有冇人覺得香港已經進入咗垃圾時間?

165 回覆
430 Like 26 Dislike
有 高地價政策
進入支那香港時期
你講呢啲職業都係比連登屌到仆街
你啱嘅,講波佬都會咁叫...不過唔係人人都睇籃波
咁香港點墮落法同樣仲係亞洲主要金融中心,日日吹發債當收入遲早儲備玩完結果到今時今日主權信貸評級仍然高過英國,你又擔心D乜
其實幾乎所有現存英國海外領土都有錢過英國本土even crown dependencies 同愛爾蘭都有錢過UK自己
唔明你Logic, 離唔離開香港都可以踩港
掉轉咁講
其實你如果選擇留喺香港
仲日日怨婦咁踩港為乜
其實係得返醫護 其他都收皮
世界第一出生率低 仲做老師社工
得返老人化有關既行業
同growth相關既都衰退緊
Common Law算唔算?
但俾國安法override
唔覺得
有左國安法之後, 香港從此繁榮穩定
香港冇架啦,越嚟越多支那人,仲信有好市道或者樓價升嗰個真係on9,走得好走
一個有錢人 見到自己要變丐衣 係好慘
但如果你諗成自己係一個乞衣
英國人比左個基會你感受一下做有錢人
咁就ok啦

香港有錢過就夠 我地樂意變漁村
有無人覺得英國已進入垃圾時間?

GDP per capita (in USD)

UK
1997 $26,766
2018 $43,204
2022 $46,125
The Office for National Statistics (ONS) data for January 2024 elucidates the current earnings landscape. Median monthly earnings across the UK's diverse sectors stand at £2,334, marking a 6.4% escalation from the preceding year. Annually, this translates to £28,000 before taxes are accounted for.

HK
1997 $27,330
2018 $48,538
2022 $48,984
19 Jul 2024 — 2024年3月至5月,市民每月就業收入中位數(不包括外籍家庭傭工,下同)為21,000元,若每月薪金多於這水平,便已比全港一半打工仔高。
香港係地位係跌咗 但都係會有些影響力
英國股市就gogogo
香港38000跌到14000點都叫強勁
2019係巔峰,依家都仲係巔峰時期,人工繼續上,失業率仲係低

要等到樓價爆到失業率大幅上升先係崩

依家樓價只能夠講係健康回調
屌我之前一直都唔理解點解各行各業衰晒,但係失業率仲係咁低,原來係因為勞動人口由3,880,000跌到而家3,740,000
你唔係搞笑以為英國真係没落嘛
俄羅斯俾人打到入本土都冇事啦
香港嘅三大底線係關口 港幣同廣東話
關口就好快收皮 又高才通又深港互通
港元就始終用嚟比大陸走資 短期內肯定唔會變
廣東話就始終好多公司仲係用廣東話溝通 就算大陸人背景幾勁都好都仲有語言障礙
睇下幾時啲公司高層都變埋講普通話 咁就真係冇位比香港人企喇
(倫敦金)融中心?

如果講 貴金屬 就岩既

講股市就得淡笑
個個玩美日股/新興市場

醫護收皮先過公務員,前者可以引入大陸人
今日仲出埋醫療券北上大灣區醫病

老師嘅話係有呢個風險,視乎政府點加速開放移民

睇吓澳門就知,公務員一定笑到最後
其他工種換大陸人,公務員都仲係澳門人
睇有冇將來囉
至少有人逃難都要去英國
好少聽去香港
樓市股市跌左幾多呀柒頭
AI都無得用,仲吹乜野中心

極權國家洗黑錢避制裁
中國同俄羅斯伊朗之間既中心就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞