有冇人覺得香港已經進入咗垃圾時間?

165 回覆
430 Like 26 Dislike
老實講,樓豬呢啲多數唔係真移民撚,真移民撚係世界台交流緊搵工租屋,vpn移民撚就繼續踩港
破產國家問黎做乜柒?
如果時間問題,嗰啲唔係叫垃圾時間

你知唔知咩叫垃圾時間
有左膠
旅遊業從來都無做過支柱,成篇都係度FF
如果你努力去移民出國定居,咁你嘅付出都值得,唔算渡過垃圾時間。
如果你係諗住努力喺香港環境度生存,例如買樓,做生意之類,咁就係垃圾時間,遲早一舖清袋還畀中共
你隻cctoy咁撚蠢好難解釋得你明
逃港撚去左外國咪撚上香港既連登啦
有啦有啦你都係想聽到呢個答案啫
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Financial_centre

金融中心唔係用單一標準去定
倫敦係高過香港

計亞洲新加坡都高過香港
五年蝕左一半,過多兩年又冇左一半既一半,得返3,4千億。

仲要係計埋發債先蝕呢個數,到還錢個日又發過,不段滾來滾去。

陳茂波真係不得了
屋企附近執咗好多舖頭
香港庫房啲錢遲早燒晒 公務員遲早比人cut人工
旅遊業一向佔GDP唔夠5%
點會佢冧就代表香港冧
頂盡只係平民百姓嘅支柱
有錢人繼續馬照跑舞照跳
醫護先最快收皮
香港醫護同全球醫護人工比向來都係overpaid。
基本上都係靠政府頂住(人工同藥物名冊)

經濟頂唔順最先收皮就呢班overpaid
公務員你唔睇大陸?一樣可以照減薪

最緊要係有後路 就真。
either 儲錢投資外國股債 / 醫護隨時外國做專才 先係唯二後路

估政策 就自求多福啦....隨時大灣區一體化......貨幣都吹一體化......港元......

講到尾都係
金融始終香港>>>新加坡
其他方面就輸到仆街
依家成個香港係靠government expenditure頂住,已經無新錢入,食埋老本大家可以收皮
啲人好興攞依家個香港講話就算股市得番 16,000 點都無事

等於鐵達尼啱啱入水嘅第一秒好多人馬照跑舞照跳一樣
近依10幾年根本就無管治人才,政策問題,一切維穩先係重點,就算大家見到經濟有問題都無能力救
個期防疫撚最撚明朗
咁英國係日落時間???
篤波就叫封度 即係枱面啲波俾你入晒都追唔到
亞洲計金融 新加坡點高過香港??
外匯儲備都唔夠香港多啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞