柯文哲政治獻金疑雲!會計師「時間來不及」 漏報金額擅自調節9筆申報

263 回覆
26 Like 6 Dislike
台灣我就唔清楚
但香港同英國都係profit tax 同vat 都係個客自己做filing
最多都係搵會計師俾專業意見 但法律責任都係個客身上
audit 只係trace 下d數 invoice to ledger, ledger to invoice, 做下bank con咁
冇責任去分你d單係咪偽造
最終都係講''reasonable assurance''
我係台灣做過,呢樣野係可以委託會計師樓做,因為唔係個個識
搞尻佢個班係國民黨都照入民進黨數
班小草真係好撚戇尻
又有幽靈的士錢
成份野有邊粒數係岩架
960+110=960110
呢條友噁心嘅程度香港連民建聯都比唔上
佢改名做藍國昌算啦
但會計師甩到身 所以佢冇可能水準低到俾木可入到佢犯錯
【柯文哲的美好號與相信號】
柯文哲有兩輛車,一輛叫做美好號,一輛叫做相信號,
美好號:車牌「BGF-2176」(出自立鼎官網)
相信號:車牌「AFG-8910」(出自 孟買春秋 2023/11/10的文章)
---
柯文哲競選辦公室給『木可公關』200萬元租車費,(120萬元 + 80萬元)
根據我的查詢結果(查詢方法以前教過所以省略,每筆查詢收費2元),美好號現在還是『木可公關』的車子,相信號在今年7/15過戶,我猜去年也是屬於『木可公關』.
---
所以這兩台車本來所有權就是『木可公關』,木可基本上就是柯文哲的黨營事業,然後借用兩輛車給柯文哲還收費200萬元耶!再加上那輛相信號(AFG-8910),車齡14年的中華胖卡,二手車網站搜尋大約20萬元以內就有,黨營事業花幾十萬買車,再回租給柯文哲撈200萬,(美好50萬元內,相信20萬元內)選完之後把車子轉手過戶/賣掉,我就問為什麼當初民眾黨不直接把車買下來,讓『木可公關』這樣剝皮是當小草的錢很好割嗎?

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3642297182654038&set=a.1376455415904904
仲要每兩三次就mark一次
召喚失蹤人口
迷途香港人
香港平價兩餸飯
candy117
其實 有冇公佈 一開始 對唔到嘅數 去咗邊?
報D單有問題,咁D錢最後去咗邊?
冇可能 數出咗,入咗黑洞......
唔係買港股A股 跌咗 蒸發咗 喎.......
見到館長又柒一獲係開心
而家民眾黨都答唔到
又拉去政治逼害去講
呢條友
尋日晏畫屌完民眾黨
夜晚黃珊珊嗰啲上去佢個台
佢又扮死狗
越掘越多

柯文哲競選時有兩部宣傳車,分別命名為「美好號」及「相信號」;網紅四叉貓現在揪出柯文哲政治獻金有兩筆租用宣傳車,花了200萬。更點出「相信號」明明一部中古車僅價值20萬,質疑當初為什麼不買下來,民眾黨拒絕回應。胖卡業者表示,一般租用宣傳車包含改裝價,一個月約10萬元,全新也不超過百萬。
死鳩緊了
藍綠都想佢死,退一萬步就算真係唔關柯事,全台媒體都會寫死佢
TMD自己話少左2000萬
其中有約1000萬報左落素食便當(9x萬)同戴利玲個2間公司 (900萬)
仲有1000萬唔知去左邊啦

不過成盤數都錯漏百出
例如將民眾捐款1拆3咁去做到好多人捐款支持佢
仲有用溢價去買野 上面講既租車,柯p拍14集尻up收1000萬
柯p既小金庫
苗博雅 MiaoPoya
如果我是館長,應該會難過吧
自己捐錢、自己出力,粉絲的錢都捐給柯P選舉,電商生意放一邊
結果,按照他們報給監察院的帳,還有記者會的說法,柯P選舉,什麼都買貴,貴得不得了
總部裝潢300坪,花1500萬。沒有找裝潢過多家大型店面的館長
管理價值700萬的小物倉儲物流客服,竟然花了1300萬管理費。沒有找電商專業的館長。
做14支柯文哲獨白的影片,找一家沒有代表作的公司,花了1000萬,一支影片要價70萬。沒有找流量怪物館長。
一場造勢活動500萬,沒有找幫柯P辦活動的館長。
買便當,一筆就報帳96萬,竟然沒有買館長的便當。
柯P每次都喊窮,投票前一天都還在號召支持者捐錢。
結果現在發現,原來柯P不是沒有錢。只是柯P沒讓你知道他怎麼用錢。
現在帳本對不起來,柯P說虧空至少2000萬。然後報假帳的解決方法是「要照程序,就是錢要多一點」
???
小草吃飯錢,柯P隨便花,真心換絕情。柯身邊那些高薪男女空瓶,到現在出事了還在拗拗拗拗拗。
這是哪門子的新政治呢?

比苗博雅笑
館長仲話自己有捐過錢俾柯P
仲直播過自己送免費便當俾民眾黨食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞