柯文哲政治獻金疑雲!會計師「時間來不及」 漏報金額擅自調節9筆申報

263 回覆
26 Like 6 Dislike
Audit 都係對單 佢會管埋張單係咪真? 定audit 要每張單問吓對家係咪真?
佢要家唔係audit ,係申報收入支出果d, 香港唔會有,所以大家對呢d 會計師業務其實好陌生

如果大家當果個係一個會計佬咁睇可能會易d, 會計佬收左張單係咪要查張單堅定流,每一張其實要查,但實務上無人去查。公司自己委外左比會計師樓去做呢項申報業務,= 公司無會計,委外比會計師樓處理佢公司會計咁解

但出事後就好大獲,因為會連根跋起咁去查
人哋出哂聲明只係幫民眾黨作簽證服務
internal account你出乜單據佢鬼理你
如果audit 包埋呢啲囉咁你公司堆accountant 平日請嚟做乜
兩個都有責任 不過應該會互相賴對方誤導
什麼是簽證服務?
所以我一開始玩繼續食花生,應該等爆多d 先有結論
收入支出果d 申報 audit, 係咪100% check 唔敢肯定,因為有機會真係要100% check, 但一定100% 唔會好似香港audit 咁寬鬆。人地有sales tax, vat 果d, 本身law 既要求已經同香港好唔同,無得相題並論
政治獻金交乜tax
同埋而家唔止數錯同亂同唔合理
有睇上面兩段片就知直情造假數灌錢入人哋公司但人哋根本冇收過
你民眾黨冇人配合點造到?
而且就算當個audit係同謀
咁做對佢有乜好處?
如果話暗中過錢俾佢造假,咁都係民眾黨嘅人過錢
仲大鑊
跟本就想洗哂D捐款去柯p自己個袋

「政治獻金帳簿(財報)之編製應由競選團隊(公司)執行,並由參選人(董事長)負最終責任,若事後發現帳簿或財報有虛假情形,必先追訴帳簿編製者之責任,後續才會檢視會計師在查核過程中,是否因故意或疏漏而仍提供簽證。」

佢哋唔會睇
佢哋而家就係想夾硬洗到話auditor 全責
成日話auditor係負責埋編帳
個會計師之前係幫個走佬去台灣既大圈仔做CFO. 講緊係百億財團收購。不過大圈仔棄保走佬

佢應該唔清白得去邊
仲話柯一定係第二 要mark my words
呢兩公婆都係仆街黎
肯掂政治就真係唔方白
做假民調
900萬台幣買廁紙
https://ynews.page.link/QQBno

樓上仲話auditor 要負責
你覺得個auditor 如果有份
會唔會傻到交條咁嘅數上國務院任人睇
https://udn.com/news/story/6656/8165911

過去擔任過柯文哲競選總幹事的姚立明就曾爆料,柯文哲選舉期間曾經出現「500萬元文宣收據」,來源不明且細節不清,當時柯文哲就該有警覺,也不至於今天帳務亂成這樣。
最美的風景
便當80元報250元 黃國昌爆迷你足球協會作假帳接國家生意
https://udn.com/news/story/6656/7889374
實在太離譜了

屌你,唔知昌哥點睇食素食960110 係唔係TMD作假帳接選舉生意
睇報導,間舖仔賣飯盒,一個飯盒一百幾十台幣,點一日出96萬嘅飯盒俾佢哋......
$100 一個 都9千6百個.....
一間舖點做到?
出一千幾百個都做撚死.......
小草而家都係力推柯仔,全力反綠共
https://ynews.page.link/u7CCy

柯文哲團隊先前遭媒體人黃智賢指控,在選舉期間花費900萬購買面紙,而柯文哲今(16日)回應,是因為大量接單所致。對此,吳靜怡則認為,柯文哲目前的說法是想以量制價,但全台灣都很清楚,到底有多少支持柯文哲的屁股,是否真的需要購買這麼多面紙,另外也點出柯文哲團隊的財政紀律問題,包括200多萬的咖啡費用、百萬元的服裝開支,還有90多萬的便當費。
國師已經揞住半邊最少笑 收割小草

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞