1911年辛亥革命讀書筆記

106 回覆
87 Like 7 Dislike
同場加映:鴉片戰爭前﹐英國使館對中國革命可能性的睇法﹐以及對中國軍隊既睇法

以上可見﹐戰爭前英國人已觀察到﹐中國既軍隊極之廢﹐已經完全無辦法同西方對抗)
而上面既野同孫中山有咩關係﹐聽日再講
國民性的問題(續)

返到清末﹐係國民性的問題上﹐孫中山其實比魯迅更早﹐注意到中國百年(甚至不只百年)既失敗史,同中國人的道德缺撼、「國民性」(除左道德、重有生活方式、社會參與等的總和)有關。

(當然﹐可能唔止佢地有類似的睇法)

係1897年的英文文章 China's Present and Future: the Reform Party's plea for. British benevolent neutrality﹐孫中山就清楚咁指出:

“I hope to show that even China’s physical evils are of moral origin”
(我希望說明就算中國的「現實上的失敗」有道德上的源頭......)

(支離按:唔太識譯physical evil﹐希望有識者指正。單查似乎係基督教的概念﹐但孫中山依度既用法似乎唔止係咁)

(圖:China's Present and Future: the Reform Party's plea for. British benevolent neutrality既原文)

有趣既係﹐大陸佬翻譯依段文字時﹐似乎曲解左原意。變成左「中國天然災禍的發生﹐也是由於人為的原因....」

(圖:大陸《孫中山全集》對上文的中譯)

我諗就算點譯﹐physical evils﹐都應該唔係天災。moral origin﹐亦唔止係「人為的原因」。

當時的孫中山﹐對於依個問題非常樂觀﹐佢認為只要推翻滿清政府﹐新既民國政府就有能力﹐好快咁重塑中國人既教養同性格。

事實係﹐佢始終係太天真了。

(但佢至少注意到依個問題﹐同佢同期既革命黨人似乎更加更加樂觀﹐覺得問題完全係政治上的﹐只係改變左個政府就解決所有問題。

另一方面﹐孫中山係革命前其實已經提到﹐革命成功後﹐唔可以直接實行民主﹐而係要有訓政既引導階段﹐普及好教育、重新打好社會既基礎先。之後先可以慢慢實行地方自治﹐並導向全國民主。詳見《同盟會革命方略》

但武昌起義成功後﹐孫基本無實權﹐佢既設想自然不能得到落實。

不過﹐就算佢有實權﹐點保證佢唔會變成第二個列寧呢?)
仆街 圖1原文影得太蒙 依度附上東洋文庫搵到既版本

上水更新
準備用依一兩章收一收孫中山依個部分
然後直入重點:同盟會內鬥+孫中山被鬥史
小結:行得前 無撚用

言歸正傳﹐我地講到孫中山既思維係幾咁現代/先進﹐但實際上﹐佢早期既革命可以話係唔太成功。

甲午戰敗﹐孫中山1884年係夏威夷成立興中會﹐之後搞左兩次起義﹐就流亡海外﹐係接下來5、6年﹐佢都不斷嘗試宣傳革命﹐集合人力﹐但收效甚微﹐可以話係一部失敗史。

(1905年同盟會成立前﹐孫中山到日本演講﹐湖南人陳天華介紹佢時﹐都話「君逸仙者,非成功之英雄,而失敗之英雄也;非異國之英雄,而本族之英雄也。雖屢失敗,而以將來有大望。」)

原因當然有好多啦﹐咁革命黨本身可能都有組織、策略上既問題﹐不過﹐歸根究底最重要既原因係:係直到八國聯軍、甚至可以話大約1907年之前﹐中國社會既普遍人心都係忠於清朝既。

依一點我地可以用孫中山自己既說話黎講:

「 所攻者,以我'得名'、以我'攫利'為言。

而不知我之經營革命,在甲午以前,此時固無留學生為我吹噓也。而乙未廣州之事失敗,則中國舉國之人無不以我為大逆不道,為亂臣賊子,為匪徒海盜;當時如有陶成章,想亦不欲得此等之名辭也。今日風氣漸開,留學之士以革命為大光榮之事業,而陶輩始妒人之得名。然我之初意,祇在赴大義,行宗旨,而與共事之同志亦無不如此。不期今日乃有以名而始談革命者,此故固屬風氣之開,而亦道德之退化也。

….自庚子(按:八國聯軍)以後,中國內外人心思想日開,革命風潮日漲,忽而萍鄉之事(按:即1905年湖南萍瀏醴起義)起,人心大為歡迎。 」
(1909年致吳稚暉書)
依段文字背後牽涉既事﹐我地係講後一節討論同盟會時﹐再講清楚D。依度簡單講就係1909年革命黨內缸﹐有人話孫中山沽名鈞譽、寄櫃桶底﹐要佢辭職。後來孫中山自己公開革命既用款明細﹐以及其他黨友幫佢辯護﹐先平息到件事。
(孫中山自己講都無人信﹐係南洋革命黨派人去香港實地調查﹐先還孫清白)

但影響亦頗惡劣(同盟會1908、9無行動﹐係南洋北美籌款全部籌唔郁)﹐我地之後會提到。

(題外話﹐前幾年好多網上文章、翻案文章質疑孫中山私德、衰好色、然後上綱到佢搞亂檔之類。

我對八卦、私事興趣其實幾有興趣﹐孫中山對女色有興趣﹐甚至無顧年紀﹐應係實有此事。但依點私德﹐唔影響佢搞革命時係一心一意既。要講既話﹐好多做大事既人私德方面都未必好。如美國革命班元老個個私下都唔係太好既人。

就如R.Jefferson一方面係公開場合反對奴隸制/一方係的下繼續買奴隸。Franklin係歐洲出軌﹐出軌到老婆病重到死都唔肯返黎﹐連佢果個同老婆關係似乎唔太好既私生子都鬧返老豆轉頭

進一步講﹐好似你老細、同事咁﹐佢私人未必係好人﹐但佢做到野、佢出到糧、佢教到你。咁就夠啦。你又唔係同佢做朋友。甚至有時你地朋友都未必行事完全堂堂正正。

可以既話﹐當然希望全世界都係聖人。但自己都做唔到既野﹐有時無謂強求其他人都要完美。分得開公私﹐係現代社會公共生活一個好重要的原則)
早期革命﹐孫中山搵既係幫會打手、或者出錢請傭兵、出錢叫正規軍反叛。其實係唔太可靠既﹐有幾次革命失敗都係D傭兵要錢不成解散、或者係幫會成員打手一遇到清朝正規軍﹐就作鳥獸散。

大家今日唔洗睇咁多歷史﹐淨係諗都諗到靠一班烏合之眾去打贏一個國家係唔現實既事。有人會話依點係孫中山領導既失誤﹐話佢不如係南洋練兵﹐提早搞間軍校﹐等人力物力充足﹐就一口氣打返中國。孫中山自己都曾反省話﹐如果我當初肯忍﹐係自己鄉下潛心經營幾年﹐咁可能更好:

「當時予若具有今日之思想,不采憑一舉而成大事之宏圖,僅由此漸次擴張此信用與實力,由縣及州,由州入省,隱忍持久,籍共同自衛之名輸入兵器,訓練壯丁,見機蹶起,大事或易成就亦未可知。然予以年少氣盛,遂不能久安此境。」
(1897年廣州起事前與日人的講話)

但當時既情況佢其實好難咁做﹐首先國內唔講﹐各國殖民地唔比你結社﹐更加唔洗講組織軍隊(孫中山有係日本成立過軍校﹐但搞唔起)。另外一方面﹐大概到1908年前﹐以康有為同梁啟超為首既保皇黨(立憲派)仍然好有聲勢。梁啟超去一轉夏威夷﹐就「幾令當地興中會(都投向保皇黨)解散」(馮自由語)。上層人仕其實支持保皇黨。

直到清朝之後幾年繼續搞衰、做臭自己個朵﹐同埋海外保皇黨其身不正、做左好多醜事(拎錢開銀行、拎錢投資墨西哥、扣起國內起義既款項等)令人大失所望。形勢先真係完全倒向革命–––但當時革命黨開始分化﹐多元發展﹐不只由孫中山領導了。
依度講孫中山既筆記大致係咁
後面補充幾件事 然後就入同盟會既部分
前排又翻睇十月圍城

即使一百年後今日都係革命尚未成功
略談進步的速度

巴打話100年後﹐中國既革命都仍未成功。以我地好多人心目中「革命」既標準﹐即係真正既人權、自由、民主、現代化﹐咁中國既革命的確未成功。

不過﹐有必要指出﹐讀歷史其中既一個簡單而重要教訓﹐就係唔好太高估左人類社會進步既速度。

看待「社會進步既速度」依個問題﹐比起哲學式既反省、文學性既感慨﹐我地不如直接睇下歷史事實。

以美國為例﹐如奴隸制。
1776年通過獨立宣言﹐打左8年先獨立成功。
1787製憲會議時﹐當時美國人都嘈緊奴隸制既問題﹐已經有廢奴既聲音﹐但最後都做唔成。
一直要到差唔多一百年後既南北戰爭後(1861-1865)﹐經過一場血腥既內戰﹐美國先正式廢除奴隸制。但歧視、種族隔離仍然存在。
又經過差唔多一百年﹐先有60年代既黑人民權運動﹐廢除種族隔離。
而我地亦知道﹐咁唔代表一了百了。好多問題仍然存在。

又如女性參政權﹐成個19世紀都爭取緊﹐但美國立國多年直到1920先有投票權﹐黑人女性甚至到65年先有。而英國都係1918年先有﹐而且有好嚴格既財產、教育限制。

返黎中國(香港)﹐100年過去﹐我地心目中既革命的確仍然未成功﹐進步的確好慢﹐不過亦唔好忘記﹐有D進步的確係發生左

例如﹐100年前﹐中國現代派同保守派每日都互屌﹐嘈戀愛自由、嘈子女係咪一定要跟父母為你選擇既所有事、嘈女人有無權接受教育或返工。
我地睇返會覺得果D爭議好白痴。但今日既習以為常﹐就係當年嘈白痴交嘈返黎的。

係咪話進步發生左﹐之後就無問題﹐咁當然唔係。就算大家思想上接受戀愛自由﹐現實世界都係好多限制(例如錢)。就算男女so call平權﹐係職業上、社會上似乎都係有好多不如意事(淨係睇連登都應該好有感受)。又如思想上﹐老實講﹐香港人某程度上仍然好保守、勢利、排外。

但儘管有咁多問題﹐我都係偏向樂觀既。例如政治﹐雖然無辦法一夜做瓜共產黨﹐令香港真正民主自由之類。但無意中﹐原來已經好多人接受左民主同人權既重要﹐只要有足夠既空間同自由﹐話唔定我地可以建立更多進一步既野––––哪怕果D事物唔係建立係香港。
金日成金正日依兩父子咪用主體思想將共產主義偷樑換柱囉
天降偉人習近平咪同你開倒車囉

當然個後波其實係胡錦濤入
咁歷史會有反覆都係正常既

同埋好似#24講咁:

「中國文明﹐單靠自己﹐係思想、社會、經濟上﹐都已經行唔到落去。現在,華僑海外、或者接受西方思想的中國人﹐所謂係「邊緣的」﹐無形中已經成為左推動中國文明既主要動力。」

我有時唔太關心大陸發生既事
睇返香港,由做順民,到識走佬,始終都係進步。
篇外筆記:仗義每多屠狗輩––––革命黨的財力來源

對於革命黨的財力來源﹐曾任職國民黨黨史館的臺灣學者蔣永敬有一篇論文《辛亥革命前十次起義經費之研究》 (收於氏著《孫中山與辛亥革命》)﹐他的結論如下:

「零星捐募(按:即非從富商大戶者)﹐集腋成裘﹐乃為革命經費最可靠的來源。蓋華僑對革命贊助的程度﹐常與其經濟地位適成反比。即經濟情況愈差﹐贊助革命亦最熱心;反之﹐經濟情況愈佳者﹐對革命亦最冷淡。因此﹐華僑所捐之款﹐除加拿大(洪門)致公堂變賣房產外(按:事在1911黃花岡起義時。)﹐大多來自一些店員和工人﹐彼等捐出一兩個月的薪水﹐視為常事。尤以三十歲左右的華僑青年﹐不僅踴躍捐助﹐且最努力奔走勸募....

華僑捐款之踴躍﹐實當革命軍取得決定性的勝利(即武昌起義後)後....這一現象﹐足以證明「雪中送炭」難﹐而「錦上添花」則易。且「雪中送炭」者為華僑中的中小商人或工人﹐「錦上添花」者,則為華僑中的巨富。
….

革命黨在華僑社會的中下層階級中﹐具有普遍而深厚的基礎。上層華僑對革命的支持﹐則在辛亥革命成功之時。至外國人對革命之授助,並不具有重要的地位。」

之前有巴打(#45)質疑華僑都係比人賣豬仔去南洋﹐窮人有精力都係賺錢寄返鄉下﹐根本無時間無精力去關心社會之類。依個想當然既推論﹐似乎唔符合歷史既事實。(雖然華僑關心既係大陸﹐而唔係自己身處既海外)

(亦唔係巴打邏輯唔好之類﹐但歷史同現實﹐往往都超過單靠個人思考得出既「理論」)

其實我自己最初開始關注辛亥革命依個topic﹐就係無意中睇到「革命既財力來源主要來自南洋中下層」依一點。我諗依個事實幾有啟發性:唔好覺得自己要成為咩富翁、貴人、財務自由之類﹐你先有資格/能力可以關心公共事務(依種反而係獨裁、等級社會下既觀念)。就好似返教會咁﹐無論係男定女、窮人或富人﹐你都可以每個星期抽一日去聚會、貢獻教會﹐成為教會既一份子。

我諗大家未必關心宗教(而且可能好憎)﹐但比「宗教」更為切身的「政治」、「社區」﹐係咪都應該有類似、甚至更好的參與呢?
但係民國,中國民族主義(骨氣?)真係強左/先進左好多
日本勁過滿清咁多,打到中國仆街,中國人都唔投降
人地民國真係民,依家你地臭閪蚑那
係品葱睇過個講法,孫文知道北伐統一蚑那只係會益咗蘇聯,但係佢收咗咁多盧布又要俾蘇聯交代

所以佢臨死之前去北京係同張作霖傾小北伐方案,佢地兩個夾擊吳佩孚同孫傳芳,國民黨既北伐軍打到長江邊就算,之後佢地南北分治

不道孫文未傾成就死咗
1.我傾向係野史,或係一個無用到既備用方案。

可以查下孫死時去北京做咩,佢成個姿態都係打到底,鏟起哂軍閥、廢除不平等條約。

2.孫中山死果陣,連兩廣都未統一,北伐都未開始。

同埋事前無人諗過北伐打得咁快。

2.唔可以用後來既蘇聯,去話北伐前蘇聯既「威脅」。斯太林都係25年上位,好多野都未發生

不過當時唔少人都開始覺得蘇聯好恐怖,梁啟超有封信講孫中山死前好怕蘇聯又無辦法之類。但可信度成疑。(梁本人信強權、主張維持現況,所以好唔中意孫中山。但有趣既係,佢次次都比d強權利用完就一腳踢開。)
準備更新

(先係度補充下1925年蘇聯既情況﹐孫中山係1925去世﹐列寧1924年死。當下斯太林都未有太多大動作。

但蘇聯當時的名聲係咪就好呢?又未必﹐因為當時列寧都有搞勞改、紅色恐怖、用武力鎮壓示威等。只係未到斯太林咁恐怖。

而中國去到1920年代當下﹐因為民初十年既「失敗史」﹐唔少知識份子都覺得革命要更加激進、更加唔可以計較手段﹐因為你對家都根本無咩底線。就好似魯迅果篇好出名既《論「費厄潑賴」(fair play)應該緩行》舉既例子咁:

秋瑾女士,就是死於告密的,革命後暫時稱為“女俠”,現在是不大聽見有人提起了。革命一起,她的故鄉就到了一個總督,--等於現在之所謂督軍,--也是她的同志:王金髮。他捉住了殺害她的謀主,調集了告密的案卷,要為她報仇。然而終於將那謀主釋放了,據說是因為已經成了民國,大家不該再修舊怨罷。但等到二次革命失敗後,王金髮卻被袁世凱的走狗槍決了,與有力的是他所釋放的殺過秋瑾的謀主。」)

(魯迅發表依篇文就係1925年12月時。)

結果﹐20年代既革命又失敗﹐連國民黨都極速腐化。到30年代﹐新一代人係更加頂唔順﹐更加激進﹐更加要鏟起全部野重新玩過。
投降個班一早係汪精衛到做官啦,好似煽動反日掩飾自己家族做汪精衛公務員的江澤民
(續續)
毛澤東係1920年寄比朋友既信就已經寫過:

「資本家(支離按:所指也不只「資本家」﹐更是軍閥、傳統派等勢力)久握教育權,大鼓吹其資本主義,使共產黨人的共產主義宣傳,信者日見其微。所以我覺得教育(按:和理非)的方法是不行的。我看俄國式的革命,是無可如何的山窮水盡諸路皆走不通了的一個變計,並不是有更好的方法棄而不採,單要採這個恐怖的方法。

因上各層理由,所以我對於絕對的自由主義,無政府的主義,以及德謨克拉西主義,依我現在的看法,都只認為於理論上說得好聽,事實上是做不到的。」

當權者手握教育既權力、又限制社運、集會﹐所以毛澤東唔接受漸進既「文化教育」、令社會慢慢進步既方案。(例如今日香港﹐中小學生都開始講普通話﹐學校唔可以再每年講六四﹐連公共輿論既空間都失去。民主黨一直既「框架內抗爭」、或者今日有D人講「係政府入面盡做」﹐都只係幫當權者加強現有體制。

而老毛既思路就係﹐既然慢性宣傳只係慢性自殺﹐咁革命者一開始要做既﹐就係用一切手段拎左權力先。坐左莊﹐其他野先有得講。

事實上﹐當好多文化人觀察話老毛晚年係想做皇帝、只得權力慾﹐所以一心想鬥鳩人唔同。我覺得佢由一開始都已經知道中共立國後做既野﹐絕對係恐怖統治﹐但佢係明知道咁都去做。完全有意識咁去做
。用古惑仔靚坤既話:「做人要講口齒﹐話左要你冚家鏟﹐就要你冚家鏟。」

蔣介石走佬去臺灣後﹐曾同胡適講﹐五四搞到共產黨上位。胡適事後好唔認同﹐係日記抱怨一番。
但事實又確係咁﹐文革既理想﹐同五四新文化、打倒傳統既理想唔係高度重合咩?由49年起﹐港臺傳統派就一直攻擊五四、胡適等現代派﹐就係話佢地搞得太過火、打倒太多野。到70,80年代﹐甚至今日﹐好多知名中國文化學者(如余英時)對於五四﹐都有一種懷疑、不盡認同既態度。

依度﹐我唔想下任何判斷住。除左比較比較明確既兩點:1.變革係需要的 2.但老毛(甚至孫中山)條路﹐我地無可能再接受。)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞