[本地足球] 2024/25 港超聯、亞冠二及香港隊討論區 (24)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
Ringo 基大
今日界限街係咪全部港隊衫
熱血沸騰咗兩個星期,巴黎奧運今夜凌晨就閉幕啦,縱然有啲唔捨得,唯有期望四年後洛杉磯奧運,依然好似今次咁精彩。

接近奧運尾聲,唔少球類金牌戰都好緊張刺激。好似男子足球決賽,西班牙力戰有主場之利嘅法國隊,法國到補時階段,先至憑一個 12 碼追平 3:3,令全場球迷一齊做咗次心臟壓力測試。最終西班牙喺補時階段,連入兩球,以 5:3 力壓法國奪金。

我就冇機會去巴黎睇比賽,但係前幾日,Bowtie 就請咗我去大球場,睇傑志對西班牙勁旅馬德里體育會嘅季前熱身賽。

我屋企雖然都好近球場,但一來一回,真係幾乎熱到溶咗。有過訪港美斯「陪睇波」嘅前科,今次又因為馬體會名將基沙文同奧比歷,冇隨隊嚟香港,惹嚟咗一啲批評。西班牙聯賽多數喺香港時間凌晨舉行,我就好少有機會睇,所以唔係好熟呢隊波,反而對教頭施蒙尼就印象深刻一啲。 點解?當然係因為 1998 年世界盃,阿根廷對英格蘭嘅對比賽中,佢嘅犯規,激到碧咸施展報復式勾腳,領紅牌被趕出場嘅經典時刻。

講到場波,兩隊實力確實係有一定嘅距離,開賽唔到八分鐘,客隊就已經入咗兩球。馬體會領先到 6:1 嘅時候,我哋仲估有機會入到慶回歸時段嘅 7:1,不過對球迷嚟講,入邊個籠都好,入球嘅一刻真係好好睇。

場波嘅另一個感動位,就係一眾球迷向黃洋告別,佢喺上半場被換出之後,全場觀眾拍掌向呢位效力球隊 13 年嘅隊長致敬。

入場球迷睇得投入,不過我就覺得當晚,只係得 15000人入場觀賽,係有啲可惜,或者因為撞正奧運期間喇,但係呢啲有公帑資助舉辦嘅盛事,最後入座率唔夠一半,我都係為政府荷包覺得有啲「肉赤」。

睇奧運之餘,呢排我亦睇咗 J.D. Vance 嘅自傳 Hillbilly Elegy。曾經係反 Donald Trump ,叫佢做 dictator 獨裁者一份子嘅 Vance,喺2016 年出版呢本書嘅時候,應該冇諗過,自己會有一日,成為 Trump 嘅副總統競選拍檔。

呢本書嘅中文譯名有好幾個,有出版社翻譯咗一個比較文雅嘅名《絕望者之歌》,但係我覺得《鄉下佬悲歌》,可能更赤裸裸咁,貼近英文嘅原意。

Vance 曾經做過海軍陸戰隊軍人,之後喺美國耶魯大學法學系畢業,依家又係國會參議員,成個package 都幾好,但係下個禮拜先至滿 40 歲嘅 J.D.,佢係出身基層嘅白人,喺美國中南部嘅 Rust Bell「鐵鏽地帶」成長。

美國雖然係一個世界富強嘅大國,但係喺呢啲地方,好似 Kentucky、Missouri 同Ohio 咁,曾經係美國嘅炭煤、鋼鐵工業中心,後來呢啲工廠因為工業衰退,或者搬到外國而相繼倒閉,令到呢啲地方,因為冇咗經濟動力,而一蹶不振。好多居民都搬咗去其他大城市,留低嘅人,就只能夠做一啲比較基層,同收入較低嘅工作,結果貧窮、毒品同罪案等等嘅問題,就成為當地白人嘅生活日常。

Vance 喺書裡面,好深刻咁描寫呢群 white trash,即係所謂「垃圾白人」,喺呢啲荒廢城市嘅悲慘生活,而佢就喺祖父母嘅照顧下,努力上游,擺脫呢種貧窮白人嘅命運。想知道點解喺美國中部呢啲 Rust Belt 有咁多 Trump 粉,Vance 呢本自傳,就可以搵到一啲答案。

今屆美國總統大選,可以話係變數好多,賀錦麗同特朗普到底鹿死誰手?仲要多觀察一陣。不過我好多喺美國住嘅親戚朋友,覺得喺槍擊事件之後,Trump 嘅勝算相當高,尤其是依家佢仲搵埋 Vance 做副手,應該會為佢攞到唔少分。當前共和黨同民主黨,都未見到有乜嘢突出嘅明日之星,咁 Vance 係有機會接 Trump 嘅棒,喺下屆再上一層樓,共和黨又可以帶領美國多八年啦。

#巴黎奧運
#傑志
#馬德里德育會
#bowtie
#hillbillyelegy
申花冇翼
M子先係最煩膠個個
日撚日燈同多謝支持小埔/佢鹿/佢車
仲不如出中非混血兒,防守能力好啲
今日界限街港隊衫
今日界限街港隊衫
今日界限街港隊衫
霍斌仁?
佢兩個下季有冇得轉去隊好啲
傑志輸左一年 就講到廢隊咁
得返國安泰山有位同好少少
不得不讃傑總有料(唔係唔記得轉account)
早排先一齊去水彈婚禮
明明頒獎禮仲好sweet
一刀切有個了斷 比大家多啲空間
好過之前咁離離合合藕斷絲連
會唔會又報警架
和平分手算係一個好結果
佢會唔會做番
阿富汗國家隊唔響阿富汗的…
申花嗰位?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞