姚雋彥 : 江旻憓體院全職運動員合約未完!!馬會人才招聘須經嚴謹遴選程序!!!

285 回覆
629 Like 59 Dislike
咪係囉 運動員退役咪同普通人退休一樣
屌你返工夠簽約啦 咁係咪唔撚畀退休?
最多賠錢咪得
人哋有紅色背景 又文武雙全 想點咪點
直接跳過招聘程序直入 係馬會福氣
喺中國境內講合約精神真係笑大人個口
完全唔明所謂利益衝突嗰個位喺邊
學你話齋 獎金一早定好 成績就冇人知嘅 根本冇利益輸送可言
誇張啲講 咁唔通啲人拎正苦grant loan讀書 之後又要過冷河先可以入正苦咩
你係未倒轉咗
如果江俾錢馬會,馬會請佢
先係懷疑賄賂
公司俾錢個人再請佢點會叫疏通?
疏通咗啲乜?

仲要香港大把中學大學program馬會資助
甚至連起大樓都係馬會俾錢
成堆獎學金都係馬會出
咁講嘅參加過攞過嘅都唔可以做馬會工
甚至贏過馬會錢都唔可以打馬會工
平時HSBC嗰啲俾錢人讀書仲要即請返入公司做trainee 又有乜問題?
黃絲每次發現自己衰咗捧錯人炒咗車就會集體精神病發
係香港讀書好多有住hall都收馬會錢
外界觀感已經降至冰點,仲可以有咩觀感可以好破壞?
合約呢樣野用錢解決嘅啫,你驚人地無錢?
手提轉台都可以賠錢轉啦,諗到咁複雜做乜鳩

其實馬會不嬲比唔少錢請花樽
你普通料咪程序逐文件對

有知名度咪從簡
好心你日日出啲咁低質嘅嘢就唔好自推啦
歷史文件邊有人理
以前玉女歌星何婉盈咪俾馬會請做公關囉
寫完篇野 自己有冇睇一次合唔合理
姚雋彥係記者仔
唔知大企業主動請特定人士時的做法
馬會做法理論上可行,

但實際以馬會咁重視形象工程嚟講,的確有啲太快,觀感麻麻地,大把更好嘅做法,特別香港人佔大部分都係潛在反共反政府,私人機構無謂歸邊
我諗樓主驚先
條八婆連官都唔係
國安法都好難告喎
起底罪應該得
你冇腦到
條友邊個嚟
寫啲嘢柒到

第一點運動員合約
其實只係好基本合約關係
唔知體院同運動員算唔算僱庸制
運動員係大比賽後即時退役好common
唔通個個等到331集體退役咩
不過無論咩合約關係
比得起錢即日short notice大有人在

第二點講馬會遴選程序
屌你遴選嚴謹係因為平時2打6冇背景支持
揀個啱嘅要好多輪去睇
江呢啲又紅底又奧運金牌又有知名度
Image 啱根本開正馬會果範
直接跳過遴選程序爭奪悉意人材有咩唔得
江自己都要鋪路做幾年賺名聲再入政界
根本就做比佢
作者出嚟做過嘢未

最尾講利益衝突
睇唔到馬會比獎金conflict of interest係邊
馬會又冇開賭盤
呢個女人真係好嘔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞