姚雋彥 : 江旻憓體院全職運動員合約未完!!馬會人才招聘須經嚴謹遴選程序!!!

285 回覆
629 Like 59 Dislike
唔駛畫公仔畫都出腸啦

基本上佢都舖定路走

只係佢今次個時機又真係早左d
推爆
呢度班PR反駁隊嘅定調就係:馬會請人,關你撚事

從來冇回應到嘅就係,作為運動員嘅佢,究竟今天加入馬會,今天之前係咪已經同體育學院完成合約?定還是合約未完成?定從來都係同體育學院冇合約?

如果係仲有合約嘅話,按照一般合約嘅設計,佢係冇權去馬會嗰度受薪工作,而作為下一間聘用佢嘅公司都應該要提醒佢呢樣嘢,亦都唔應該聘用佢
係呀,所以其實人哋而家提出質疑,亦就係等你馬會/當事人出嚟公開解釋/澄清,係唔係已經加入馬會前嘅一天,同體育學院已經冇合約在身,或者已經解約,或者已經離職

馬會有冇buy out呢樣嘢唔需要對外公布
馬會直接開個offer比佢都仲得
洗撚你同意咩
賠錢 或 間公司係咪得
啱呀,你講得啱呀

下一間公司buy out佢、幫佢賠錢,或者佢本人直接即刻離職賠錢俾上一間公司,或者甚至乎佢同上一間公司和平分手解約、雙方唔向對方追討或賠償

冇問題

人哋而家提出呢個質疑,就係要請呢兩個涉及公眾利益嘅機構去解釋
點解要同公眾解釋 公眾有份請佢
你覺得體育學院同馬會,係就咁街頭同街尾嘅兩間兩餸飯舖一樣,咁嘅地位?
即係呢,你知唔知道政府嘅高官退休,就算係舊制高官,有退休前休假180日(呢段時間佢仲係政府嘅人),就算過咗呢個退休前休假,佢哋仲有一個所謂過冷河,唔能夠參與或者受聘於私人公司

如果要提早響過冷河期間受聘於私人公司,私人公司必須要向政府披露相關嘅資料,同時呢個高官都必須得到政府/公務員事務局嘅批准,佢先至可以正式受雇於呢間公司而呢啲嘢往往係會披露,因為涉及公眾利益

運動員的確唔能夠理解為公務員,但如果一個同體育學院有合約關係嘅運動員,體育學院非常難說,同政府毫無關係,包括政府每年嘅撥款或者資助

而馬會,雖然某程度上叫做私人機構,但係都睇唔到呢個私人機構係同政府毫無撥款或者資助嘅關係

好籠統咁講,就係兩個都係「公營」機構
協商下咪搞掂
支持咪同你班蟻民交代,馬會鐘意請邊個關你乜事? 咁唔滿意以後唔好幫襯馬會囉
其實人地江旻憓master畢業,又攞奧運金牌,咁嘅cv馬會請佢有乜咁岀奇?
唔通請你班dse得嗰12-3分,讀asso畢業嘅連登仔咩?成班人唔抵得淨係識日日開po追擊人。
感覺唔係好關事
因為政府退休高官要過冷河嘅主因係佢哋嘅職務有機會同佢下一任工作有關連
過冷河 令到佢哋唔能夠帶住現有嘅資料去到下一任工作危害公眾利益嘅安全

至於作為一個全職運動員 雖然係香港代表隊
但佢下一任工作 其實同香港嘅公眾利益無關
亦都冇可能泄露任何機密
咁當然其實你唔知道體院同佢本身張合約係點樣簽
有機會解約嘅條文係好容易就可以解決
正如有啲全職運動員自己無啦啦走咗去考紀律部隊
可能個時間都唔match但係收到Offer之後體院一樣會照放人

同埋本身佢已經30歲極有可能響今次奧運之前已經有in咗唔少公司或者公營機構
因為就算奧運攞唔攞到獎牌 佢都要決定前路
鎮住個場又難啲 憑乜嘢 咁多大粒佬
過幾日都report duty 仲噏呢啲嘢 係攞咗金牌 先咁多人留意啫 如果兩手空空返嚟 去邊返工呀水理佢咩
賠左錢未
都好~如果依單嘢江小姐乜事都冇,新工照返,咪代表佢後台硬過成個體院
好多體院體動員都兼職做教練
希望呢個post唔會搞到其他運動員搵啖飯食

打工合約問題 雙方同意解約咪得即日走都得啦
舊陣時社會有輿論監察先會講規矩、觀感呢啲,依家唔使啦,喂喂喂坐埋傾掂就得架啦,規矩可以隨便改阿嘛,邊個敢嘈。
黃金世代梗係要做真實嘅自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞