其實點解支付寶we7 會近乎一致畀中年人覺得係先進?

217 回覆
573 Like 17 Dislike
NFC 一定先進過we7 支付寶
We7 唯一優勢就係商戶收既手續費低 吸引到愈嚟愈多商戶用
各有優點啦

1. Apple Pay

優點:撳兩下出嚟 快速支付 適用全球

缺點:比完錢要等4/5秒 始終比支付寶微信QR慢少少 另外有門檻 始終要申請信用卡 未成年或者冇工作未必有 有回贈

2.支付寶微信

優點:門檻低 銀行戶口都唔使 有錢入邊就用到

缺點:你要撳個QR code出嚟要時間 應該幾秒 冇回贈

兩種都有用開 但係香港絕大部份都係用Apple Pay 微信支付寶只係綁信用卡用 可以唔使用現金又有回贈

其實兩種支付嘅方法都好方便 但香港首選肯定Apple Pay 因為回贈

大陸冇得揀 只能夠用微信支付寶 的確某程度上大陸冇現金係好方便 基本上唔需要用到 銀包都唔使帶出街 手機搞掂 咩停水停電水浸 有幾可發生 根本就on99

支付方式為計 兩個冇乜分別 方便性一樣 都係要等一陣

但微信小程式的確係幾勁 譬如話我要用麥當勞app 直接微信小程式就有 唔使去download呢啲濕鳩app
想知佢點克服冇上網畀錢
對比起 apple pay 好用D
真心唔太鍾意大陸個種一app 搞哂全部野既做法
單講比錢體驗, 係英國仲舒服過係大陸
有時真係唔使教精呢班蠢人
不知幾好觀念
無呢啲人我點賺回贈
月月我起碼賺幾千回贈幫人買野有還我錢唔洗擔心
Apple pay:好難
We7pay:大陸好先進,學下人
iOS/Android都有cloud app
普唔普及係另一回事

Facebook/Gmail/Apple SSO register/login已經好簡化
反而係而家多咗2-step複雜咗
文明地方唔搞呢d compliance到時出左事好麻煩
呢個先係大陸既優勢
睇得強國洗腦片多,殘障黑煙號都講到勁過核動力,qr曲算得咩
香港一樣唔洗銀包架
我依家除左搭的的士基本上好少用cash
你手機一樣撳到錢
小程式果d就算啦根本正常文明社會都唔會做到
講黎都曬氣
佢老母臭閪,成撚日買嘢都有啲傻鳩,喺度搞個微信/支那寶,搞撚咗成幾分鐘,跟住都係唔撚得,塞撚住條隊,去到最後原來佢係有八達通㗎喎,之後 一路口噏噏 一路死死氣地 攞返張八達通出嚟嘟,咁你一開始就用八達通啦 ! 屌你老母,呢啲冚家產快撚啲死啦
我終於明點解中國嘅信用卡咁難批因為個個都無信用
Walkin 比現金
我都係中年人,比中年更老,但係我唔覺得支那寶同V7係先進,而我識嘅大部分人都唔覺得支那寶同V7先進。。。不過呢個都可能係樓豬社交圈子嘅問題
大陸可離線畀錢
最緊要有得揀用現金定電子支付,我鍾意用乜就用乜
On999 冇分儲
信用卡積分咁正
因為電話=先進
所以用電話俾錢=先進
其實用電話book機票酒店,甚至check到邊個明星幾多歲佢地都覺得好先進
連登講嚟講去就係八達通apple pay快個少少
忽視哂你講嘅功能
論全面性alipay wechatpay勁太多
根本好多人冇用過就跟人口水尾亂咁屌
有時突然上網慢 真係拿手唔成世
8仔信用卡依點好處無可否認
其他電子支付咪一樣咁向收商戶收費, 信用卡收費先最貴
而且依加八達通仲先行一步向餐廳做左永久豁免, 其他仲未跟
八達通係見有市場需求就會做, 近年多左人經常北上, 咪出埋全國通
真心用過就會覺得好方便好好用 完全係將電話同app融入生活
齋講scan qr code慢既人懷疑真係未用過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞