其實點解支付寶we7 會近乎一致畀中年人覺得係先進?

217 回覆
573 Like 17 Dislike
所以咪咁多鬼佬讚WeChat
唔講政見同用戶私隱嘅話
佢整合晒所有嘢喺同一個app度的確係方便幾好
世界上都冇幾多個app可以做到佢咁方便
啲人蠢覺得睇唔到既交易係落後
個重點其實唔係交易時間係普及,
唔係人人急你入閘俾錢果幾秒,
但講普及性,人地去到邊掃一掃都俾到錢,
香港咁多年仲係有大量店舖唔收八達通,
嘟得有幾快有q用
WeChat 當自己係OS有mini app啫
本身smartphone咪又係整合所有嘢落部iOS/Android度
多個層級就勁啲?多舊魚
吹大啲一入U 就有人係學校門口sell你開卡啦
QR Code係大日本帝國
wechat alipay一樣可以借錢
Apple Pay仲先進
用信用卡淨係消費已經有cash dollar
仲可以清楚記錄每一筆數
淨係攞部電話出黎嘟一下已經比到錢
只要望住條卡數黎使已經唔會爆

冇自制能力 唔識理財果啲人就唔好用啦
宜家轉全部用機server人啦
超市轉返得1條line人手收銀
以前幾條line人手收銀,個個屌收銀收得慢
宜家慢你屌部機? 分分鐘到你用, 你仲用得慢過人
根本呢個年代, 你做樣新產品唔洗理果D小眾
你愈理, 只會做唔到新野出來
無可否認,中國嘅宣傳同教育係世界級
你咁講借錢買樓未又係先洗未來錢
_要與你硬碰
以爆烈嘅高速旋動
信用卡要有正職?
中老年冇正職難申請信用卡
當你有幾十個app,好似每次儲分/食飯要搵邊個app,每個app既介面又唔同,咁就唔係反應快幾秒幫補到
We7仲係所有公共政府醫療預約必須app,換身份証申請護照通行證預約睇病,基本上你生活上所有嘢都要通過We7,冇得唔用。
你買樓full pay?
啲大公司都係借錢做生意,好人好姐點會問銀行借錢
真係有依啲後生嫁 通常都係比又窮又無學識嘅屋企人洗腦話用信用卡會欠到周身債
社群平台「X」老闆、億萬富豪馬斯克(Elon Musk)先前曾表示,希望能將X打造成一個像是「微信(WeChat)」一樣的超級APP,集結電子商務、社群聊天、電子支付等各式各樣的功能。

《CNBC》報導,馬斯克曾經透露他的宏大願景,因為目前在中國大陸以外的地方,沒有類似微信的應用程式。「(在中國)你基本上是靠微信在生活。如果我們能用推特重現這一點,我們就會取得巨大的成功。」報導稱,馬斯克可能是從微信獲得了關於超級APP的靈感,他去年還稱讚微信「很棒」。
乜鬼嘢2鬼30
正常u grad 22 歲做嘢肯定申請卡啦
因為自卑唔識
其實電子支付真係各式各樣
但咁大scale而且高度整合真係得we7同支那寶
甚至逼到殺死哂現金交易
去到阿嬋阿叔都有意/無意地用電子支付附帶學習埋其他手機功能
反觀香港一直都唔強迫人用
上咗年紀根本跟唔上對手機嘅依賴
覺得自己好low tech
其實QR code同credit/debit card根本係同一類型嘅嘢
只係爭在個帳戶係用QR code定係NFC形式呈現
扮假嘟少件
你覺得香港啲app做得好順咩?
其實唔係個QR code先進。而係香港間間都唔收電子支付

一堆茶記仲要你俾八達通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞