其實點解支付寶we7 會近乎一致畀中年人覺得係先進?

217 回覆
573 Like 17 Dislike
佢地唔識網上交卡數,覺得要去銀行找數
咪覺得煩
信用卡可複製,QR code唔得
都話重點唔係快慢
個個識用部自助機, 用到曉飛又點,
你張八達通都唔係全港通行
一世淨係惠康百佳買野?
鍾意super app 個idea 唔係QR code
方便咪先進
麻煩咪落後
佢地覺得方便都有問題?
而事實大部分外國人都話覺得方便
係連登盲反姐
QR code 貼張紙就可以收錢,乜野設備都唔使
你用八達通,信用咭商家都要買部機先
正如香港都有唔收八達通嘅舖頭
但係內地QR code可以零成本,所以極速全國普及
十四億人一下就轉左電子支付,平心而論其實真係好成功
一見qr code就第一時間屌老母
優惠廣告,推廣問題。
人地係咁水你有著數用,改變你生活習慣
因為覺得中國強大了
乜都係勁過人
我自己親身聽過大陸親戚同我講呢啲嘢
「香港係咪微信仲未普及?你哋出街仲要帶現金?」
「香港係咪仲未有美團?咁你哋叫外賣要自己去餐廳買?」

雖然我識嘅人唔代表所有人
但你唔好講到好似我喺度打稻草人咁
亦唔係打緊咩飛機
最近睇穿咗一個道理,朋輩壓力就係一切,你個fd話你out,你就會主動趕上
咁係因為冇自制能力啫
依啲人洗現金都可以洗到破產
有人食飯食到癡肥唔代表食嘢有問題
中國發行國債又算唔算先洗未來錢?
牠啞撚咗
78樓先見到有心水清
八達通 碌卡好先進啊問題大把地方無得用呢
整部機又要手續費又要租唔係連鎖/大公司根本無人裝
支那最贏係壟斷+覆蓋率 幾個支付工具打通晒所有個體、鋪頭、機構 一個qrcode可以走遍全中國
佢個設計就係千方百計等你授權佢轉帳入錢個啲 等佢哋真正可以一部手機出街
係恐怖心寒,但暴力有效
我仲用緊PPS找卡數
銀聯卡
我都係,有網上版好耐
信用卡如果涉及退錢就好麻煩又等得耐
利申: 零售業從業員
講真真係未見過有穩定工作既人冇信用卡
唔通上司請食飯 真係禁成皮現金咩 如果到時食凸左點算 即場叫人夾住先?
小商戶用唔到,話知你腦電波PAY都冇能用。
人地講果個先進,係普及+方便+抽水低。香港比錢界搵邊樣野出黎fight?
手術費咁貴已經唔洗講野
關咩事呀,要唔用就點都唔用
其實雙支落到香港一樣係唔通小店同的士狗
因為人地要逃稅

講手續費你知唔知大陸雙支都要收手續費
個人碼另計
話香港人仲用緊現金 八達通 信用卡

佢覺得應該全世界都要用we 7 支寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞