其實點解支付寶we7 會近乎一致畀中年人覺得係先進?

217 回覆
573 Like 17 Dislike
目前八達通係企喺度嗌嘢嘅時候最方便,坐低食嘢嘅時候一定係QR code最有效率。 大部份獨醒連登仔淨係識死撐邊種最好,唔識分場合
我講支那個情況 當初未有監管已經做大咗個餅 你都識講個人碼出糧都仲得 依家先黎查逃稅已經冇影響
井底之蛙
你講呢個情況,香港payme就係最on9
當年好多細鋪都話收payme 之後就成班比人ban account,話要商用版先得
但商用版就要匯豐商業戶口,細鋪跟本開唔到

而近幾年八達通已經周街派機,手續費已經頭一萬蚊唔收
Over 一萬就同雙支香港版差唔多
呢啲都係你親戚既主觀感受咋喎
香港的而且確無一個app
可以做到支付寶咁
一個app做晒大部分野
你弱智無自制能力嘅?
WeChat同Ali個ecosystem強大在包埋merchant既sales platform, 例如遙距掃code比錢排隊, 信用卡同八達通做唔到咁大規模既整合, 例如你香港去買杯野飲大部人都係埋counter排隊比錢再等野飲, 方便程度低好多, 就算merchant自己有app, d客根本冇興趣為左只係間中買下既野就download個新app
寫簡體字唔撚用腦個啲最岩用呢啲一個app整合晒
因為佢哋根本就唔知自己香港果套仲方便
好多連登仔用都無用過就屌
黎黎去去都係話人qr code慢
根本支付寶就唔只qr code咁簡單

唔係話一定要用大陸野
但係人地做得好既野
係唔係應該要學下?
小程式唔需要下載完整程式,一來慳容量,二來即刻可以用到,小弟係做零售嘅,香港公司逼你下載app又要註冊剩剩其實好趕客其實根本冇人想專登download翻個app,或者好少會用到呢個app,我覺得佢呢樣都有意義嘅
八達通公司就係充斥住你啲咁既人
不思進取 墨守成規
繼續剩係諗自己nfc嘟得幾快
唔識學下人地優點
當支付寶都有nfc嗰陣
八達通連唯一既優勢都無埋
上唔到網, 或者信號差基本上廢武功
佢地覺得外國支援唔到we7/支付bao係外國落後
信用卡唔係嘅咩?
窒到pk嘅ae機,十幾秒先收到錢嘅網速一拎起部機就斷電死機
NFC對商家來講成本較高,QR曲可以就咁印,用NFC要有接收器
visa今年特登出左個廣告
講一個大陸傻閪去巴黎睇奧運
喺cafe買野拎住個電話唔知要掃邊
然後有條仔走埋嚟
話我用張visa拍卡就比到錢架 我幫你比啦
之後同條女講去旅行記得帶visa

一拍就比到錢仲全世界都用到
但佢哋都會覺得we7好撚正
大陸啲傻閪諗野真係冇人同
不如樓主又整個新支付系統威出世界
咪放長雙眼睇吓幾時支付寶會用到NFC囉
一個技術成熟同方便即使唔夠完美都自然繼續有人用
可能呢啲就係你叫嘅墨守成規,睇吓八達通係香港通場佔有率
支付寶無網絡/收得差咪又係等收皮
仲未計啲垃圾平價電話load得慢
Alipay 都有得拍了

支付寶推 NFC「碰一下支付」 全中國超過 2300 個品牌試行
https://unwire.hk/2024/07/09/alipay-3/fun-tech/
因為香港仲要比現金
真 老人家都識用

其實好簡單 如果你說服到個老人家用Apple Pay 咁咪就係方便過支付寶囉
因為要上網咪覺得先進
八達通信用卡無上網都用得

佢地以前無上網嘅電話=落後
套返條公式咪一樣
但其實無上網都扣到錢先勁
八達通都係咩一拍就得 關咩事
肉華
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞