其實點解支付寶we7 會近乎一致畀中年人覺得係先進?

217 回覆
573 Like 17 Dislike
*唔俾
咁事實係先進架喎,可唔可靠又一回事
exactly
根本係藍絲 盲撐大陸

如果有一日大陸人興食屎
成班藍絲 都話大陸人食屎好先進, 領先全世界
然後笑 香港人仲係到食飯 好落後
佢哋覺得新嘢就係先進
八達通信用卡出咗咁多年就梗係落後
同功能速度方便實用無關
香港嗰nfc系統過於無敵先令你覺得qr code唔先進,廢過八達通唔代表支付寶we7 pay唔勁。
淨係在外國用支付寶代替信用卡收錢逃稅全世界都r爆頭
唔通信用卡同八達通先進咩
跌左俾人執到就可以任用,完全0安全性
大陸咁多假錢 用電子支付 無假銀子 咪先進
因為好多人連常識都唔識,連鏡頭識別文字科技出咗好耐都唔知道
用小日本發明嘅嘢,肯定係漢奸
你有錢唔旨在啲回贈咪用八達通,現金交易。一個月碌2-30k 幾%回贈都好多
Qr最好地方係防盜
大陸太多詐騙集團
非常適合佢哋用
笑咗,你啱你啱
「2幾30個班都有好多係冇信用卡」
吹大啲
你自己毒撚交友圈窄咋下話
我反而係俾啲廿幾歲嘅問點解無we7
連支那寶同payme都無
呢啲唔叫先進
最多叫普及
班撚屌係到偷換概念
普及唔係一朝一夕
係八達通on9 收商戶咁貴...
又唔夠we7 alipay 咁積極去落街做promote

但有競爭先推得郁八達通行下一步
幾年前少電子支付,返到去見到到都係qrcode就有人話先進姐
近兩年香港到電子支付啦,真係未聽過仲有身邊朋友或長輩話大陸qr code先進喎,最多話啲外賣app好用,夠平又整合度高。
其實我都唔明如果有信用卡 點解仲要搞咩支付寶 Alipay呢啲野 用手機信用卡比錢已經好快 支那嗰啲平台仲快咩
好簡單,信用卡要申請又要批額、啲乜春支付寶we7就可以直接扣戶口、用幾多洗幾多又唔洗驚遲還卡數
講到尾就係班撚樣冇誠信,用唔掂信用卡
班蠢閪連高鐵都覺得先進就知佢地有幾井底蛙
覺唔覺連登仔讀完「六國論」就以為自己看透世事,好有智慧 真係好on9自大
https://lih.kg/maLrPT
#8 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
呢啲咪認知作戰
支付實先進個位
係一個app整合晒大部分日常用到既功能
而唔係支付方式

香港人可以繼續用nfc打飛機
亦都打得起
但只限比錢嗰下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞