原來江旻憓月薪超過五萬, 又話做運動員冇錢嘅?

349 回覆
47 Like 315 Dislike
5萬應該係佢一日嘅零用
你有冇入?
精英運動員唔洗啦 包食包教練包機票包住
平時啲比賽贏左都有獎金
D錢洗唔洗扣左 乜乜乜總會既教練費先
咁多年有幾多個江旻憓 絕大部分咪又係乙/丙, 入息中位數都冇, 打隊賽嗰啲仲慘, 冇家底根本唔可以當正職… 我識有個師兄幾年前毅然放棄中高層職級,本身都睇好佢, 但佢話唔想自己後悔, 返返去打手球全職運動, 因為真係好鍾意, 問佢月薪得$16k, 佢話有糧出已經算係咁, 運動喺香港唔重視係慘..
倖存者偏差
點解唔揾中位數黎比
你有幾多個運動員可以咁呀

又玩survivorship bias
真,運動員生涯本身就係一個好克苦既過程
運動大國例如美國日本之類未必個個都有世界級排名,但有各大小聯賽比佢地揾到食,有完整既運動聯賽產業係可以整體上賺到錢而唔係一味燒錢

香港就算啦偶爾有一兩個奇才拎到金牌算係咁
lm
咁張家朗有冇
你都識講聯賽,個觀眾群大咁多。
喺香港整完都無人睇,何來收入,人工又點會高
雞先定蛋先既問題
唔出名無獎 無錢無support
到你拎到 就比幾萬你 但要比正苦高官抽水
又酸
你當所有運動都足球籃球?
有冇劍擊聯賽
江世一係咪打緊劍擊皇馬
+額外
呢個係香港嘅獨特炒賣文化,乜都可以炒一餐。

同埋香港人好識搵灰色地帶,只要有一個loophole 會無限濫用,所以啲政策要好滴水不漏同無彈性。
入左港隊 都要自己請教練+機票嫁咩
少過連登fg,慘
好多咩 訓練咁多年。 做到世界第一 先得個五萬蚊
比乞兒咁滯

你睇吓同其他運動比。 你試吓做網球世界第一。 有幾多錢?

講真做到一全球有公信力嘅運動世界第一。月入冇返百幾萬。 都叫少啦嘛。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞