原來江旻憓月薪超過五萬, 又話做運動員冇錢嘅?

349 回覆
47 Like 315 Dislike
運動員成名前少錢嗰時你唔講?
佢地無乜錢又要不斷訓練,又未必會拎到成績嗰時,我諗就算要堅持都已經唔係易事 …
再講你返 office 3,40 歲會有 5 萬,仲可以 keep 多 1-20 年,但運動員 3x 歲已經退休啦,要再揾後路

無論有無好成績,我覺得佢地揀行呢條路已經好有勇氣

無謂憎人富貴厭人貧咁 …
係,而且行舉國體制係會淘汰咗啲人,得返少部份可以繼續玩。

外國嗰種球會式唔好睇到好賺錢,我拎美國職棒為例,打唔到大聯盟,只可以打小聯盟嘅球員每個月嘅人工可以少過香港做保安,off season 更加係無錢,平時要自己搵錢support 自己
好彩啲就話有廣告代言,正正常常比上不足 比下有餘嘅運動員先係慘過食屎
大佬,人哋世界排名長期第一都係得5萬資助仲想點
點On9…

都唔及你太監老豆咁勁抽!!!
世界冠軍同金牌得主
先同幾年big4一樣
咁叫多?
同連登fg 50k一樣
真,F1 法拉利同麥拿侖都係RM sponsor
屌,無業連燈仔邊識
黃金期咪得十年八年,精英先幾萬蚊 點夠
咪玩
法國劍擊係國技嚟
肯定好有天份先代表到法國
都唔好講世界第一
有邊個職業香港第一先得5 皮?
熱死凍死餓死曬低端人口,全民中產不是夢
有年暑假 full time 練咗幾個月
5日半 每日3課 每日除咗瞓練 就係食同瞓
唔會有精力做第四件事
fg 50k
team sports個pool比較大 可以養活多d人
但同時競爭都好大
我打rugby
識d鬼仔喺歐洲澳洲南非打到好高水平 仲勁過港隊
但連職業聯賽既edge都未摸到
所以佢哋拎到work permit 都一定會嚟香港
因為香港球會俾既待遇係semi-pro嚟講算最優厚

唔係想幫政府洗白
但有時我唔明d人想政府點「支持體育」
要玩舉國體制
香港體院既待遇其實贏過好多發達國家

Team sports搞唔掂係因為根本冇咁既風氣
冇人入場睇波自然賺唔到錢
咁係香港人既問題 多過政府既問題
公務員加人工佢哋有冇份
大部分top athletes都係揀賺到錢既運動玩先
正如騎馬划艇係英國國技
但最top既talent一定係去踢波打cricket
其次係劍擊 好似打golf咁
個talent pool限制咗喺中產以上
因為接觸同訓練成本都唔平
同你喺街邊追住個波鳩踢 跑步跑得快
人口基數明顯闊得多
連登GG 已經膨脹到 50k
掃地唔係一個行業

清潔先係,你可以睇下清潔工師管理層幾錢人工
未來保安局局長 蛋餅強欽點
啲人太 focus 政府畀嘅錢太少

但其實舉國體制牽生令一個問題就係變得太依賴國家,佢哋一生就係機械式操作反複練習,欠缺日常生活技能。

當中點取得平衡?點令運動員得到資源下亦可以負擔返自己嘅人生。

運動員生涯短暫,好喇拎到金牌後,發覺無技能生活唔到,點生活落去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞